Problem s proizvođačem
38

Avion sletio u Mumbai nakon što mu se ugasio motor u letu, 52 su već prizemljena

D. B.
Avion kompanije IndiGo, koji je letio iz Maduraija prema Mumbaiju, ostao je bez jednog od dva motora, ali je sigurno stigao na svoju destinaciju.

Riječ je o Airbusu A321 (VT-IUJ) čiji je motor Pratt & Whitney (PW) prestao s radom tokom leta. S obzirom na činjenicu da avioni s dva motora mogu sletjeti i sa jednim u funkciji, tako je i avion kompanije IndiGo sigurno sletio na aerodrom u Mumbaiju.

Iz kompanije je saopćeno da je prije slijetanja došlo do tehničkog kvara te je upućeno izvinjenje putnicima.

Gotovo 40 aviona kompanije IndiGo je prizemljeno već mjesecima zbog kvarova pomenutih Pratt & Whitney motora te nemogućnosti proizvođača da isporuči zamjenske motore. Kompanija GoFirst je za svoje prinudno slijetanje ranije ove godine okrivila kvar motora, a polovina njene flote je prizemljena mjesecima dok čeka zamjenske motore.

Na aerodromu u Delhiju se nalaze 52 aviona kompanija IndiGo i GoAir, koji su također prizemljeni mjesecima, a to je dovelo do problema s parkingom uoči nadolazećeg mega događaja u ovom gradu, samita G20, koji se održava 9. i 10. septembra. Zbog toga je od kompanija zatraženo da smanje broj letova kako bi koristili manje aviona na aerodromu IGI i tako napravili više prostora za VIP avione svjetskih lidera.