Svijet
14

FBI ne želi odati tajnu otključavanja iPhonea

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Američki Federalni biro za istrage u srijedu je konačno saopćio kako sa Appleom neće podijeliti način na koji je otključao iPhone napadača iz San Bernardina.

Nakon legalne bitke koja je trajala šest sedmica, Federalni biro za istrage (FBI) je uz pomoć neidentificirane stranke uspio otključati zaštićeni iPhone kojeg je koristio Syed Farook.

Nakon toga je postavljeno pitanje da li će FBI kompaniji Apple odati način ulaska u smartphone, a prema pisanju Mashablea od prije mjesec dana vlasti Sjedinjenih Američkih Država to gotovo sigurno neće dozvoliti.

Ipak, u utorak je predstavljena mogućnost saopštavanja načina ulaska u smartphone po osnovu pravnog procesa poznatog kao VEP. Proces je kreiran 2014. godine kako bi se utvrdilo da li je vlast nakon spoznaje ranjivosti određenog uređaja dužna istu saopćiti kompaniji ili proizvođaču.

Ali FBI odbija predati načela ulaska u uređaj i putem VEP-a zbog činjenice da ista nisu u vlasništvu ove državne agencije.

"FBI je kupila način ulaska u iPhone od treće strane, ali nismo kupili prava na tehničke detalje o tome kako metoda funkcioniše niti smo upoznati sa stepenom moguće ranjivosti uređaja", rečeno je iz FB-ja.