Svijet
1

FBI istražuje investicioni gubitak banke JPMorgan Chase

SRNA
Direktor američkog FBI-ja Robert Muler potvrdio je da FBI istražuje ogroman investicioni gubitak jedne od najmoćnijih finansijskih grupa u SAD i svijetu JPMorgan Chasea, koji je izgubio dvije milijarde dolara. .

Zašto se u ovaj slučaj upleo i FBI nije jasno, jer nema naznaka da je bilo kriminalnih radnji. Izvršni direktor banke Jamie Dimon saopštio je da su gubici uzrokovani "greškama, aljkavošću i lošim procjenama", prenosi CNN.

Jedna od najmoćnijih žena Wall Streeta - glavni direktor za investicije "JPMorgan Chasea", 55-godišnja Ina Dru otići će u ponedjeljak u penziju nakon 30 godina rada u kompaniji, a u medijima se spekuliše da je razlog penzionisanja investicioni gubitak. 

Iz banke su poručili da doprinos Ine Dru kompaniji ne bi trebalo da bude zasjenjen posljednjim događajima.

"JP Morgan" je prošle nedjelje objavio da je izgubio dvije milijarde dolara, trgujući finansijskim sredstvima iz portfolija koji je služio za zaštitu od rizika koje banka preuzima sa sopstvenim novcem.

Iznenađujući gubitak naškodio je imidžu banke, kao i njenog izvršnog direktora Dajmona, koji je u bankarskoj industriji poznat kao stručnjak u oblasti upravljanja rizicima i glasni protivnik regulacija predloženih od početka krize. 

"JP Morgan" jedna je od najmoćnijih finansijskih grupa u SAD i svijetu, koja kontroliše najveći automobilski koncern na svijetu "Genral Motors".