Svijet
1

Fabius: Nećemo objaviti rat Rusiji

FENA
Laurent Fabius (Foto: AFP)
Laurent Fabius (Foto: AFP)
Francuski šef diplomatije Laurent Fabius i ukrajinski v.d. ministar spoljnih poslova Andrij Deščica odbacili su mogućnost potpune konfrontacije s Rusijom.

"Nećemo objaviti rat Rusima ali ono što rade je neprihvatljivo. To je invazija", rekao je Fabius.

Prema riječima francuskog ministra, pozicija Francuske "koju dijele Njemačka i drugi, jeste da se bude vrlo čvrst s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, s jedne strane, a s druge, pomjeranje ka dijalogu".

Deščica je, kako prenosi AFP, rekao da Kijev "želi mirno da riješi ovaj konflikt". "Ne želimo borbu protiv Rusije", rekao je on, založivši se za "dijalog i dobre odnose s ruskim narodom".

Deščica i Fabius sreli su se uoči sastanka o Libanu, na kom treba da budu i šefovi ruske i američke diplomatije Sergej Lavrov i John Kerry, kao i ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije nada se da će se sresti s Lavrovom "oči u oči", ali to nije potvrđeno, navodi AFP, dodajući da će Lavrov i Kerry održati sastanak u Parizu.

Fabius je rekao da su Francuska i Njemačka sačinili nacrt plana za izlazak iz aktuelne krize u Ukrajini, baziran na formiranju međunarodne Kontakt-grupe koja će uključivati Rusiju, Ukrajinu i glavne zapadne sile. "Vidjet ćemo da li će oni (Rusi) prihvatiti da razgovaraju o njemu", rekao je Fabius.

Prema riječima francuskog ministra, francusko-njemački plan je prilagođena verzija ranijeg o kom je raspravljano prošlog mjeseca poslije nasilnih sukoba između policije i demonstranata u Kijevu.

Fabius je naveo da plan predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva, povlačenje ruskih snaga, raspuštanje ekstremističkih ukrajinskih milicija i organiziranje predsedničkih izbora što je prije moguće.

AFP dodaje izjavu francuskog ministra da će Francuska na saglasnost Rusije da se pridruži Kontakt-grupi gledati kao na "pozitivan znak i želju da se smanji napetost", što bi moglo da "omogući Evropskoj uniji da odloži zaprijećene sankcije Moskvi", prenosi B92.