Svijet
0

Evropsko nebo ponovo ispunjeno avionima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snaga erupcije vulkana Eyjafjoll smanjila se za 80 posto, a većina evropskih aerodroma otvorena je za saobraćaj.

Većina evropskih aerodroma, uključujući mnoge u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, otvorene su za saobraćaj u srijedu ujutro, gotovo sedmicu dana nakon što je zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda aviosaobraćaj u Evropi našao u gotovo potpunom zastoju.

Do utorka navečer tri četvrtine evropskog neba otvorene su za saobraćaj, a u srijedu prijepodne letovi su obnovljeni gotovo u cjelosti.

British Airways je saopćio da će s Heathrowa i Gatwicka tokom dana početi s dugim i prekookeanskim letovima, iako će trebati neko vrijeme da se vrati punom rasporedu letenja.

Većina ograničenja podignuta je i u Njemačkoj, a zatvorene su ostali samo neki manji aerodromi.

Ujutro je otvoren i aerodrom u Kopenhagenu, najveći u nordijskim zemljama. Finska je također otvorila svoj zračni prostor, a uskoro se očekuje otvaranje i onog iznad južne Švedske.

Azijske zračne kompanije, koje su također pretrpjele velike gubitke, također su u srijedu počele s obnovom letova prema Evropi.

Islandski meteorološki zavod objavio je u srijedu da vulkan ispod glečera Eyjafjallajokulla izbacuje znatno manje količine dima i pepela nego posljednjih dana, a smjer vjetra je takav da oblak putuje prema sjeveru.

"Erupcija islandskog vulkana Eyjafjoll izgubila je gotovo 80 posto svojeg intenziteta od subote", izjavila je u srijedu glasnogovornica islandske civilne zaštite.

"Prema najnovijim podacima, snaga erupcije iznosi približno 20 posto od subotnje", izjavila je Ingveldur Thordardottir, glasnogovornica odjela za hitna stanja islandske civilne zaštite.

Dodala je da se vulkanski oblak nalazi ispod 3.000 metara a moguće je da je još niže te istakla da avion obalne straže mora uzletjeti tokom prijepodneva kako bi nadlijetao zonu erupcije, trenutno zaklonjenu oblacima. Vjetrovi koji tjeraju dim, trenutno usmjereni prema jugoistoku Evrope, trebali bi okrenuti tokom dana prema jugozapadu i Atlantskom oceanu, objasnila je ona, prenosi Hina.