Regulisanje industrije
78

Evropski parlament u junu raspravlja o prostituciji: Moraju imati prava kao i svi drugi radnici

V. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pitanje legalizacije prostitucije u zemljama Evropske unije ove godine moglo bi izazvati niz rasprava u Evropskom parlamentu.

Dok je Belgija prva država EU koja je u potpunosti dekriminalizirala ovu aktivnost, Nizozemska, Njemačka i Austrija su države koje su samo u određenoj mjeri legalizirale prostituciju.

"Debata o tome kako pristupiti seksualnom radu preselit će se u Evropski parlament, gdje Komitet za ženska prava i rodnu ravnopravnost priprema izvještaj o tome kako regulisati industriju seksa", piše Euronews.

Izvještaj bi prema najavama trebao biti predstavljen na plenarnoj sjednici u 2023. godini.

"To je vrlo emotivna tema. Prostitucija je globalni i rodno određeni fenomen. Uglavnom žene prodaju svoja tijela muškarcima", rekla je njemačka europarlamentarka Maria Noichl.

S druge strane, nizozemska europarlamentarka Sophie in 't Veld izjavila je kako je čudna činjenica da ne postoji zajednička politika Evropske unije o ovom pitanju.

"Ljudi koji rade u toj industriji su radnici i trebali bi imati radnička prava kao i svi drugi. Ja sam feministkinja. Oduvijek sam bila pomalo zbunjena stavom feministkinja koje puno pričaju o seksualnom radu, ali rijetko sa radnicima", rekla je europarlamentarka iz Nizozemske.

Koordinatorica Evropske alijansse za prava seksualnih radnika Sabrina Sanchez izjavila je kako predstojeći izvještaj Evropskog parlamenta stvara veliku zabrinutost.

"Moramo biti praktični i moramo se pozabaviti problemima ovih ljudi. Tražimo pravo na socijalno-ekonomsku pravdu umjesto kriminalizacije", rekla je Sanchez.