Svijet
0

Evropski ministri: Reforme zajednički interes zemalja regije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zajednički je interes zemalja zapadnoga Balkana u što bržem tempu nastaviti proces političkih i ekonomskih reformi, pomirenja, zaštite manjinskih etničkih zajednica i napretka prema Europskoj uniji, kaže se u zajedničkoj izjavi predsjedništva EU-a izdanoj u subotu na završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i šefova diplomacija zemalja regije u slovenskome Brdu kod Kranja.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi predsjedništva EU-a, na sastanku je potvrđen zajednički interes da u što bržem tempu te zemlje nastave proces političkih i ekonomskih reformi, pomirenja, te zaštite manjinskih etničkih zajednica i nastave napredak prema Europskoj uniji.

Pri tome je, kako se navodi, napredak postignut kroz proces stabilizacije i pridruživanja zadnjih godina potrebno nadgraditi ispunjavanjem kriterija iz tog procesa.

U vezi s procesom liberalizacije viznog režima za države u regiji, u izjavi se navodi da je Europska komisija u procesu koji će dovesti do početka pregovora o liberalizaciji viznog režima sa svim državama u regiji, uz "realistične prioritete i kriterije" koji će omogućiti slobodnija putovanja bez viza.

"Regionalna suradnja, dobrosusjedski odnosi i obveza da se nađu obostrano prihvatljiva rješenja za otvorena pitanja sa susjednim državama ostaju i dalje bitan element za cijelu regiju na njezinu putu prema Europskoj uniji", kaže se u izjavi.

Ministri su procijenili i napredak koji su na putu u EU ili u pregovorima s Europskom komisijom pokazale zemlje aspirantice na članstvo i države koje su već u pristupnom procesu.

"Bitan napredak u pregovorima u pristupanju s Hrvatskom moguće je ostvariti u 2008. ako ta zemlja ostvari napredak u nizu ključnih reforma i kad ispuni postavljene kriterije", navedeno je među ostalim u zajedničkoj izjavi nakon sastanka posvećenog jačanju europske perspektive zemalja u regiji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković popdne je na radnom ručku država članica sa šefovima diplomacija zemalja kandidatkinja, Hrvatskom, Turskom i Makedonijom.