Svijet
0

Evropska unija predlaže UN-u rezoluciju o moratoriju na smrtnu kaznu

FENA
Portugal, predsjedavajući Evropske unije, objavio je u utorak da će do polovine oktobra Ujedinjenim narodima predočiti prijedlog rezolucije Evropske unije o moratoriju na smrtnu kaznu, ostajući pritom oprezan za ovaj korak.

"Do polovine oktobra predočit ćemo prijedlog rezolucije", rekao je pred evropskim poslanicima u Srtrasbourgu portugalski državni sekretar za evropske poslove Manuel Lobo Antunes.

"Mnogobrojni kontakti koje smo uspostavili ulijevaju nam određeno povjerenje. Očekujemo da će se to povjerenje, s vremenom, pojačavati", dodao je on.

"Možemo mnogo izgubiti ako ova inicijativa ne bude krunisana uspjehom, radi se o našem trećem pokušaju za dobijanje rezolucije UN-a, nakon 1994. i 1999., u pitanju je naš kredibilitet", upozorio je Lobo Antunes.

Na inicijativu Italije, Evropljani bi trebalo u načelu da, na sljedećoj sjednici Generalne skupštine UN-a, koja se otvara krajem septembra, dostave rezoluciju kojom se traži sveopći moratorij na smrtnu kaznu.

"Zabrinut sam konstatacijom da unutar Vijeća nije moguće pronaći zajednički stav da se osudi smrtna kazna", reagirao je predsjednik grupe socijalista, Njemac Martin Schulz, pitajući se "koliko još vremena treba da 26 ostalih zemalja članica EU-a nastave podnositi provokacije braće blizanaca Lecha i Jaroslawa Kaczynski".

"Pustimo Poljacima da izaberu svoju novu vladu i debata o smrtnoj kazni bit će mirnija", prokomentirao je predsjednik grupe PPE-a Joseph Daul, na margini plenarne sjednice.