Mehanizam solidarnosti
0

Evropska komisija predstavila plan za izbjegavanje nestašice lijekova

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija je u utorak predstavila niz mjera kojima se nastoji spriječiti buduća nestašica lijekova u cijeloj EU. Mjere uključuju pokretanje dobrovoljnog mehanizma solidarnosti za lijekove.

Ovaj potez je uslijedio nakon prošlogodišnjeg izvještaja o zalihama lijekova u apotekama. Tada je francuska agencija za sigurnost lijekova zabilježila preko 3.700 izvještaja o rizicima od zaliha.

"Za ovu zimu uspostavljamo novi mehanizam dobrovoljne solidarnosti", rekla je novinarima evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Državama članicama koje se suočavaju s nedostatkom lijekova će biti omogućeno da traže podršku od drugih država članica koje bi mogle dijeliti lijekove ako imaju dovoljne zalihe.

Didier Ronsyn, farmaceut iz Brisela, pozdravio je tu vijest i rekao za Euronews da se dio EU već suočava s problemima rješavanja nestašice lijekova.

"Svakog dana moramo da radimo istraživanja kako bismo pokušali da pratimo tretmane pacijenata", rekao je Ronsyn.

Komisija također namjerava sastaviti listu kritičnih lijekova do kraja godine, što će prema riječima Ancelle Santos Quintan, više službenice za zdravstvenu politiku iz Evropske organizacije potrošača (BEUC), biti posebno važno.

"To će biti koristan alat jer bi trebao uključivati lijekove koji zadovoljavaju prioritetne zdravstvene potrebe", rekla je ona za Euronews.