Svijet
0

Evropa sumnja u Bushove namjere

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski diplomatski kor uputio je oštre kritike na adresu američkog predsjednika Georgea Busha koji je za danas najavio svoju konferenciju o klimatskim promjenama. Naime, diplomate smatraju da Bush ne poštuje raniji dogovor kojim je zakazana konferencija o istoj temi, a koja bi se trebala održati u decembru u Baliju.

Posebna konferencija o klimatskim promjenama koja bi se trebala održati danas u Washingtonu, a koju je inicirao američki predsjednik George Bush nije naišla na oduševljenja evropske diplomatije, izvještava britanski Guardian.

Jedan član diplomatskog kora koji je pozvan na konferenciju u SAD, a koji želi ostati anoniman, kazao je za Guardian da je ovaj potez način američkog predsjednika da, između ostalog, pokaže svoju dobru volju jer je tokom samita G8 vršen pritisak na SAD da poduzme konkretne i efikasne mjere u vezi sa klimatskim promjenama.

Iako Bush oraganizuje vanredne konferencije koje bi se bavile pitanjima o klimatskim promjenama, evropske vlade nisu uvjerene u ozbiljnost njegovih namjera. Phil Woolas, britanski ministar okoliša vjeruje da je konferencija zakazana za danas u Washingtonu samo način da američka administracija pokaže da se bavi problemima u klimi.

Američki predsjednik George Bush na današnju konferenciju pozvao je predstavnike 15 zemalja i predstavnike članica Evropske unije. Iako će biti nazočni najviši zvaničnici, neslužbeni stav jeste da se ne očekuju konkretni rezultati, prenosi Guardian.

U javnosti se čak špekuliše o tome da Bush ovu konferenciju organizuje samo da bi skrenuo pažnju sa drugih aktivnosti njegove administracije.