Nepoznat broj oštećenih
13

Europol uhapsio šest osoba zbog prevara s kriptovalutama, zaradili milione preko lažne firme

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Agencije za provođenje zakona iz Austrije, Kipra i Češke uhapsile su šest Austrijanaca odgovornih za online prevaru s kriptovalutama.

Europol i Eurojust podržali su ovu istragu usmjerenu na kreatore naizgled nove kriptovalute pokrenute u decembru 2017. godine.

Izvršen je pretres šest kuća, a zaplijenjeno je 500.000 eura u kriptovalutama i 250.000 eura, a zamrznuto je na desetine bankovnih računa u vrijednosti 1.400.000 eura.

Između decembra 2017. i februara 2018. godine prevaranti su se pretvarali da su osnovali pravu kompaniju za online trgovinu koja je izdala novu kriptovalutu.

Početna ponuda kovanica (ICO) iznosila je ponudu od 10 miliona tokena – odnosno odgovarajućih prava na novu valutu.

Investitori su ih plaćali u uspostavljenim kriptovalutama kao što su Bitcoin ili Ethereum. Kako bi stekli kredibilitet kod investitora, austrijski prevaranti su također tvrdili da su razvili vlastiti softver i jedinstveni algoritam za prodaju tokena.

U februaru 2018. godine, počinioci su iznenada zatvorili sve naloge na društvenim mrežama projekta i isključili web stranicu lažne kompanije. Nakon ove izlazne prevare, investitorima je postalo jasno da su prevareni. U ovoj fazi istrage još nisu identifikovane sve žrtve ove šeme.

Specijalisti Europola organizovali su pet operativnih sastanaka i radili ruku pod ruku sa austrijskim kancelarijom u Eurojustu.