Svijet
0

EU odobrila početak pregovora sa SCG-om i Hrvatskom

NINA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije službeno su sinoć dali odobrenje Evropskoj komisiji da sa Srbijom i Crnom Gorom počne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Mandat za pregovore EU-a s SCG-om je interni dokument koji sadrži smjernice Evropskoj komisije za pregovore s Beogradom i Podgoricom o političkim i ekonomskim dijelovima sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U zaključcima ministarskog sastanka u Luksemburgu stoji da «otvaranje pregovora predstavlja prvi značajan korak prema uspostavljanju sporazumnih odnosa između Evropske unije i Srbije i Crne Gore».

Ministri su saopštili da će brzina pregovora ovisiti o tempu unutarnjih reformi i pune saradnje Srbije i Crne Gore sa Haaškim tribunalom.

«Puna saradnja s Haaškim sudom je bitna za trajno pomirenje u regiji i time se uklanja osnovna prepreka za integraciju u Evropsku uniju. EU sada očekuje da SCG poduzme odlučujuću akciju kako bi se svi optuženi za ratne zločine, a prije svih Ratko Mladić i Radovan Karadžić, našli pred sudom u Haagu», saopšteno je nakon sastanka u Luksemburgu.

EU OTVORILA PRISTUPNE PREGOVORE S HRVATSKOM

BRUXELLES (NINA) - Sazivanjem međuvladine konferencije u prvim satima današnjeg dana otvoreni su pristupni pregovori Evropske unije s Hrvatskom.

Nakon što je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte jučer poslijepodne objavila da službeni Zagreb u potpunosti surađuje s Haagom i nakon sastanka Radne skupine za Hrvatsku, odlučeno je da se sazove i međuvladina konferencija EU-a i Hrvatske, odnosno da otpočnu pregovori.

Hrvatsku delegaciju na konferenciji predvodio je premijer Ivo Sanader, dok su Evropsku uniju predstavljaju ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica.

«Vjerujte Hrvatskoj», poručio je premijer Ivo Sanader u ovom, kako je kazao «velikom danu za Hrvatsku».

«Moja zemlja ima volju, snagu i odlučnost nastaviti reformskim putem. Spremni smo dijeliti s Unijom našu odgovornost u osiguravanju stabilnosti i mira našeg dijela Europe. Za Hrvatsku je počela nova era, krećemo ovim putem s povjerenjem, spremni dijeliti iste ciljeve i vrijednosti s vama», naglasio je Sanader.

Budući da su spremni pregovarački timovi i Hrvatske i Evropske Komisije, koja pregovara u ime Unijnih 25 članica, na početak prve faza pregovora, odnosno provjeru usklađenosti hrvatskih zakona s Unijinom zakonskom bazom ili pravnom stečevinom, neće se predugo čekati.

Kao godina ulaska Hrvatske u punopravno članstvo najčešće se spominje 2009. U međuvremenu, EU će i dalje pratiti nastavak saradnje Hrvatske s Haaškim tribunalom, i ukoliko se ne dogodi sve osim potpune saradnje aktivira se paragraf 12. pregovaračkog okvira koji omogućuje evropskoj Komisiji brzu suspenziju pregovora.