Svijet
14

EU: Migranti gube beneficije nakon presude Evropskog suda u slučaju Nazife Alimanović

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka može blokirati beneficije migrantima iako su ranije radili unutar zemlje, ocjenjuju analitičari nakon nedavne presude Evropskog suda pravde.

Presuda je od velike važnosti, navode evropski mediji, iz razloga što se od sada može primijeniti na odnos i postupanje svih država unutar EU prema migrantima.

Iako migranti budu živjeli u nekoj od zemalja EU više od šest mjeseci, zemlje EU mogu im ukinuti socijalna davanja, navedeno je u presudi, piše BBC.

Presuda je zapravo bila u slučaju Nazife Alimanović koja je rođena u BiH, a sa troje djece živi u Njemačkoj. Nakon što je izgubila posao u ovoj zemlji ona je šest mjeseci primala socijalnu pomoć. Nakon što je ta pomoć istekla, Alimanović je zatražila od vlasti da nastave davati socijalnu pomoć. Slučaj je završio na sudu, a ovom presudom njoj je uskraćena daljnja pomoć.

Analitičar Pawel Swidlicki smatra da je ovom presudom poslata poruka da migranti ne mogu očekivati neograničenu socijalnu pomoć.

"Presuda također pokazuje da određene zemlje EU mogu tretirati migrante onako kako žele, odnosno drugačije nego vlastite građane", rekao je Swidlicki.

Presudu su pozdravile brojne zemlje uključujući i i Vladu Velike Britanije na čelu sa Davidom Cameronom.

Premijer Cameron je ranije tražio da se doseljenicima koji dolaze u EU zbog posla uskrate određene beneficije dok ne napune četiri godine radnog staža.

Pojedine zemlje EU su oštro reagovale na ovu inicijativu, nazvavši je diskriminirajućom, navodi Telegraph.