Svijet
0

EU dala pristanak za ulazak Švicarske u šengenski prostor

FENA
Evropska unija je u ponedjeljak dala saglasnost za integraciju Švicarske Konfederacije u njezin šengenski prostor bez granica, a ta bi zemlja trebalo da bude u mogućnosti postati njen dio 1. novembra 2008. godine, saopćila je Evropska komisija.

"Misije EU-a za procjenu otići će narednih mjeseci u Švicarsku, a konačnu odluku će Unija donijeti na osnovu njezinih izvještaja", precizirao je jedan od glasnovornika EU-a.

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su u ponedjeljak sporazum o ukidanju granica koji je Švicarska ratificirala u proljeće 2006. godine i tako otvorila put priključenju Konfederacije.

Konfederacija treba još da izvrši pravna usklađivanja s kantonalnim zakonima i realizira investicije za uređenje aerodroma prema normama.

Švicarska, koja nije članica EU-a, glasala je 2005. godine na referendumu za pristupanje Schengenu. Kako graniči s Francuskom, Njemačkom i Italijom, ona sada predstavlja crnu rupu na karti na kojoj je 1985. godine ucrtan prostor bez granica.

Ukidanje kopnenih i zračnih granica nameće zajedničku viznu politiku i informatičku bazu policijskih podataka SIS (Šengenski informativni sistem).

Šengenski prostor trenutno obuhavata 24 članice (22 države iz Unije, Island i Norvešku).

Pocjenjivačlke misije su sada u Bugarskoj i Rumuniji, državama koje su ušle u EU 1. januara prošle godine i koje će tek za dvije godine ući u šengenski prostor. Kipar se nada da će se pridružiti Schengenu krajem 2008.

Velika Britanija i Irska primjenjuju neke odredbe o policijskoj saradnji, ali ne razmišljaju o tome da ukinu kontrole granica i zadržavaju svoju viznu politiku.