Svijet
0

Etiopski avioni bombardovali aerodrom somalijske prijestolnice

FENA
Etiopski borbeni avioni bombardovali su Međunarodni aerodrom Mogadishu u somalijskoj prijestonici u ponedjeljak, javili su svjedoci, u prvom direktnom napadu na štab islamskog pokreta koji pokušava preoteti vlast od međunarodno priznate somalske vlade.

Novinar Associated Pressa koji je stigao kratko nakon napada vidio je kako izvode ranjenu ženu s aerodroma. Pojavili su se izvještaji da je dvoje ljudi poginulo. Pista i jedna zgrada koju su koristile islamističke snage je oštećena. Islamistički zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Etiopski premijer objavio je u nedjelju navečer kako je njegova zemlja "prisiljena ući u rat" sa somalskim Vijećem islamskih sudova nakon što je ta grupa objavila sveti rat Etiopiji.

Borbeni avioni ruske proizvodnje u ponedjeljak ujutro su u niskom letu nadlijetali iznad prijestonice, bacivši dvije bombe na najveći somalski aerodrom, koji je upravo bio ponovo otvoren nakon što su islamisti zauzeli Mogadishu.

Somalski vojnici, uz podršku etiopskih trupa, zauzeli su ključni pogranični grad u ponedjeljak ujutro, a stanovnici su slavili dok su vladini vojnici prolazili kroz grad i kretali se ka jugu u potjeri za pripadnicima islamskih milicija u bijegu, saopćio je somalski oficir.

Islamski borci napustili su tokom noći grad Belet Weyne, na somalsko-etiopskoj granici duž rijeke Shabelle, nakon što su etiopski borbeni avioni bombardovali položaje isalamista u nedjelju, saopćili su stanovnici.

Pukovnik Abdel Yusuf Ahmed, zapovjednik u somalskoj vojsci, izjavio je za Associated Press da su njegove snage ušle u Belet Weyne u ponedjeljak ujutro bez ispaljenog metka. On je držao telefonsku slušalicu kako bi novinar mnogao čuti slavlje na ulicama.

Teška artiljerijska i minobacačka vatra i u ponedjeljak je odjekivala najvećim gradom pod vladinim nadzorom - Baidouom, saopćio je Mohammed Sheikh Ali, stanovnik kontaktiran putem telefona.

Vladine i etiopske trupe pokušavale su istisnuti islamističke snage na području dvadesetak kilometara južno od Baidoe.