Apokaliptični prizori
111

Erupcija vulkana na Islandu bi mogla trajati mjesecima, vulkanski plin stiže do glavnog grada

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon niza zemljotresa u ponedjeljak kasno navečer došlo je do erupcije vulkana na Islandu. Iako je snaga fontane lave poslijepodne neznatno smanjena, stručnjaci upozoravaju da bi erupcija mogla trajati nekoliko mjeseci.

Opasnost prijeti i od zagađenja zbog plina koji se počeo širiti iz vulkana tokom erupcije. Prema najavama meteorologa, u narednim bi satima trebao stići i do glavnog grada Reykjavika. Island je već nekoliko sedmica u stanju pripravnosti zbog erupcije, a nakon brojnih potresa izdane su naredbe za evakuaciju.

Islandskoj prijestolnici nezaustavljivo se približava vulkanski plin koji se nakon erupcije počeo brzo širiti. Očekuje se da će zagađeni zrak stići do Reykjavika u narednim satima.

[TWITTER]1737124836881600894[/TWITTER]

Prema vremenskoj prognozi, kasno navečer ili ujutro može se primijetiti zagađenje plinom na području glavnog grada

"Vrlo je teško reći koliko će erupcija trajati. Moglo bi potrajati nekoliko dana, moglo bi potrajati mjesecima. Veće, više intenzivne erupcije obično traju kraće, ali ako protok postane mali, mogu trajati i duže" rekao je za Guardian Sam Mitchell sa Univerziteta u Bristolu.

Lokalna policija saopćila je da je dodatno podigla nivo upozorenja zbog erupcije, a državna civilna odbrana savjetovala je ljudima da se drže podalje od tog područja dok osoblje za hitne slučajeve ne procijeni situaciju.

Stanovnici Grindavika, njih svih 3.800, evakuirani su iz svojih domova 10. novembra, a policija je u ponedjeljak rekla da će im možda biti dopušteno da se vrate svojim domovima na puno radno vrijeme do Božića.

U novembru su hiljade manjih potresa potresle regiju južno od Reykjavika, zbog čega su vlasti evakuirale 4.000 stanovnika ribarske luke Grindavík, oko 40 kilometara od glavnog grada.

Serija potresa 8. novembra toliko je preplašila goste popularnog turističkog naselja Plava laguna da su iz geotermalnih toplica masovno bježali taksijima. Proteklog vikenda voditelji Plave lagune odlučili su ponovno otvoriti turističko mjesto za goste jer se seizmička aktivnost donekle smanjila, a i erupcija vulkana činila se puno manje vjerovatnom.

Vulkanske erupcije nisu neuobičajene na Islandu, koji ima 33 aktivna vulkana, ali se ne očekuje da će ova izazvati probleme kao ona iz 2010. godine.

Tada je erupcija ledom prekrivenog vulkana Eyjafjallajokull, visokog više od 1.660 metara, poslala golemu količinu pepela u atmosferu koja je paralizirala zračni promet iznad Evrope. Otkazano je 100.000 letova za ukupno više od deset miliona putnika.