Svijet
0

Ernest Zacharevic izazvao skandal u Maleziji svojim muralom

Klix.ba
Mural Ernesta Zacharevica
Mural Ernesta Zacharevica
Ulični umjetnik Ernest Zacharevic izazvao je pravi skandal u Maleziji muralom koji je uradio na jednom zidu u gradu Johor Baru, poznatom po zabavnom parku Legoland i visokoj stopi kriminala.

Zacharevic je umjetnik kojeg su brojni mediji proglasili novim Banksyjem. On svojim radovima diže svijest ljudi i ukazuje na probleme, a maštovitim djelima najviše ukrašava ulice Singapura, Japana i Malezije.

Ipak, ne gledaju svi blagonaklono na njegova djela.

Dužnosnici u Johor Baru, gradu koji graniči sa Singapurom, optužili su litvanskog umjetnika Zacharevica za vandalizam te istakli da je svojim muralom naštetio ugledu grada.

Naime, on je na zidu naslikao lego figure - ženu koja šeta ulicom i lopova iza ćoška koji je dočekuje kako bi joj oteo torbicu.

Time je želio prikazati stvarnu sliku grada koji i jeste poznat po kriminalu i zabavnom parku Legoland, no to se tamošnjim vlastima uopće nije svidjelo te su naredili da se mural prefarba.

"Riječ je o vandalizmu. Ovakva slika nije dobra za našu zemlju, investicije i turizam", kazao je Aziz Ithnin, jedan od zvaničnika grada, za AFP.

Dok se čekalo da mural bude prefarban, drugi umjetnik je naslikao policajca kako kaska za lopovom.

"E, sada je to vandalizam. Malezija nikad ne prestaje da me zabavlja", napisao je Zacharevic na svom Facebook profilu nakon što je čuo za odluku tamošnjih vlasti. Također, napravio je i "politički korektan" mural koji je objavio na svom Facebook profilu te lopovu umjesto noža u ruci naslikao cvijeće.

Inače, kriminal u Maleziji je ozbiljan problem, a Vlada je sebi postavila ozbiljne ciljeve kako bi smanjila stopu kriminala.

Vezani članci