Svijet
102

Erdogan: Turska je među prvima kritikovala izraelski masakr u Gazi

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je Turska pokazala snažan stav protiv izraelskih napada na Pojas Gaze i bila među prvima koji su kritikovali Izrael, javlja Anadolija.

U bajramskoj poruci turski premijer je izrazio nadu da će u cijelom svijetu zavladati ljubav, mir, jedinstvo i blagostanje.

"Tokom svetog mjeseca ramazana u mnogim regijama u islamskom svijetu smo svjedočili nasilju i masakrima. Posebno su nas uzdrmali krici iz Gaze. Ali, mi nismo samo nijemo posmatrali masakre u Gazi. Uvijek smo bili na strani pravde i mira. Ono što želimo sebi želimo i cijelom svijetu", rekao je Erdogan.

Istakao je da mnoge zemlje u svijetu ne žele prihvatiti činjenicu da je Turska napravila veliki ekonomski napredak posljednjih 10 godina i, kako kaže, danas ima proaktivnu politiku u svim krajevima svijeta.

"Današnja Turska nije ona stara Turska. Turska nije zemlja koja samo nijemo gleda ono što se dešava u regiji. Svi zajedno ćemo nastaviti da izgrađujemo još snažniju i moćniju Tursku", kazao je Erdogan, koji je ove godine kandidat na predsjedničkim izborima u Turskoj.

Od 7. jula, kada su počeli izraelski napadi na Gazu, poginule su ukupno 1.061 osobe dok je broj ranjenih veći od 6.000.

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.