Ivan + Hayley 23
26

Engleski turist optužen da je uklesao ime u Koloseum kaže da nije znao njegovu starost

F. H.
Engleski turist optužen za nagrđivanje Koloseuma rekao je da nije bio svjestan starosti antičkog spomenika.
Ivan Dimitrov, 27-godišnji instruktor fitnessa koji živi u Bristolu, napisao je pismo izvinjenja rimskom gradonačelniku Robertu Gualtieriju nakon što je navodno urezao svoje i ime svoje djevojke u unutrašnji zid 2.000 godina stare znamenitosti.

U pismu je Dimitrov, kojeg je italijanska policija pronašla u Engleskoj nakon petodnevne potrage, napisao da je tek sada shvatio ozbiljnost počinjenog djela.

"Ovim redovima želim uputiti svoju srdačno i iskreno izvinjenjeTalijanima i cijelom svijetu za štetu nanesenu djelu koje je, zapravo, baština cijelog čovječanstva", dodao je u pismu objavljenom u Il Messaggero u srijedu.

Dimitrov, koji se suočava s velikom novčanom kaznom i mogućom zatvorskom kaznom, pohvalio je one koji čuvaju neprocjenjivu historijsku i umjetničku vrijednost Koloseuma s predanošću, pažnjom i žrtvom.

"S dubokom je neugodnošću što tek nakon onoga što se nažalost dogodilo. Saznao sam za starinu spomenika", napisao je on.

Rimski amfiteatar, dovršen pod carem Titom 80. godine, mjesto je gdje su se gladijatori borili jedni protiv drugih i divljih životinja u okrutnim borbama koje su posmatrale hijade ljudi.

Dimitrova, koji je nosio plavu košulju na cvjetiće, navodno je snimio promatrač kako grebe "Ivan + Hayley 23" u zid spomenika.

Videozapis scene, pod nazivom "Turistički šupak urezuje ime u Koloseumu u Rimu", postavljen je na YouTube prije nego što je široko podijeljen na društvenim mrežama, upozorivši policiju na incident i izazvavši široku osudu.

Dimitrov je pod istragom za oštećenje kulturnog dobra i, ako bude osuđen, suočava se s novčanom kaznom između 2.500 i 15.000 eura, kao i zatvorskom kaznom od dvije do pet godina. Njegova djevojka Hayley nije pod istragom iako bi se mogla smatrati "saučesnikom", pišu talijanski mediji.

"Dječak je prototip stranca koji neozbiljno vjeruje da je u Italiji sve dopušteno, čak i ono što bi se u njihovim zemljama strogo kažnjavalo", rekao je Dimitrovljev advokat, Alexandro Maria Tirelli, rekao je za Il Messaggero, prenosi The Guardian.