Posao stoljeća
72

Iveco će Rimu isporučiti više od 400 električnih autobusa vrijednih 300 miliona eura

A. M.
Iveco je sklopio svoj najveći ugovor o isporuci električnih autobusa do sada, prodavši više od 400 električnih gradskih autobusa gradu Rimu, uključujući i 10-godišnji ugovor o servisiranju svakog isporučenog autobusa.

Ovim ugovorom, Iveco će isporučiti tačnije 411 električnih autobusa kompaniji za javni prevoz u Rimu - ATAC S.p.A./Azienda per la mobilità. Ugovor vrijedan 300 miliona eura uključuje kupoprodajnu cijenu za autobuse u verzijama modela od 12 i 18 metara, kao i 10-godišnji plan održavanja svakog isporučenog autobusa.

“Izuzetno smo ponosni što smo ključni igrač na tržištu koji doprinosi tranziciji Rima ka zelenijoj i efikasnijoj mobilnosti”, rekao je Domenico Nucera, predsjednik poslovne jedinice za diviziju autobusa pri kompaniji Iveco Group.

“Naša sve snažnija ponuda u oblasti transporta putnika bez štetnih emisija, prepoznata je na čitavom italijanskom tržištu, ali i na međunarodnom planu, potvrđujući našu poziciju vodećeg partnera u elektromobilnosti”, dodao je Nucera.

Planirano je da prvi električni autobus bude isporučen do kraja 2024. godine, dok bi preostali autobusi trebali biti na cestama Vječnog grada do ljeta 2026. godine.

Iveco E-way autobus je prvi put prikazan na sajmu Busway 2019. godine kada je oduševio prisutne novinare prešavši 527 km s jednim punjenjem. Drugim riječima, to je više nego dovoljno da se nosi sa dnevnim prevozom turista i putnika širom italijanske prijestolnice.

Ugovor s Rimom najveći je takav ugovor u historiji Iveca, budući da je premašio prethodni ugovor o prodaji električnih autobusa od 150 jedinica kompaniji Busitalia potpisan početkom prošle godine.