Svijet
0

EK: Saradnja s Haškim sudom i dalje uvjet za potpisivanje sporazuma Srbije i EU

FENA
Evropska komisija je spremna učiniti sve kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom (EU) što prije bio potpisan, ali puna saradnja s Haškim sudom i dalje ostaje neophodan uvjet za to, izjavio je u srijedu u Beogradu šef izaslanstva EK u Srbiji Josep Lloveras.

"Lopta je sad u dvorištu Srbije", kazao je Lloveras predstavljajući izvješće EK o napretku Srbije u 2007. godini, te naglasio da će odluka o potpisivanju Sporazuma biti donesena na temelju procjene suradnje Srbije s Haškim sudom glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Lloveras je ocijenio da parafiranje Sporazuma, kojega su u Bruxellesu u srijedu potpisali predsjednik Srbije Boris Tadić i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Ðelić, ima "veliko simbolično značenje" i da to svjedoči opredjeljenju Srbije i EU da osnaže svoje odnose.

Predstavljajući ovogodišnji izvještaj EK o Srbiji 2007. godine, Lloveras je upozorio na još velike političke podjele u zemlji i "jaku nacionalističku retoriku", kao i činjenicu da u Srbiji i dalje nema konsenzusa o europskoj budućnosti, da je reforma pravosuđa spora, a korupcija ozbiljan problem.

S druge strane, Lloveras je istakao da su srbijanske institucije pokazale odlučnost za nastavak procesa približavanja EU, te ocijenio da Srbija ima velike administrativne kapacitete, s obzirom na to da su se pregovori o Sporazumu odvijali na visokoj profesionalnoj razini i da su završeni relativno brzo.