Kako ne bi organizovali proteste
0

Egipćanima isključen internet i slanje SMS poruka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Internetske usluge u Egiptu u petak ujutro uskraćene su stanovnicima Egipta, baš kao i opcija slanja SMS poruka. Kako saznaje AFP, dogodilo se to samo nekoliko sati prije poduzimanja novih aktivnosti u organizovanju masovnog protesta protiv tamošnje vlade.

Ministar unutrašnjih poslova u izjavi od četvrtka rekao je da će poduzeti odlučne mjere protiv disidenata koji planiraju proteste nakon džuma namaza. Dodao je i da su aktivisti poziv poslali građanima da se okupe u brojnim džamijama.

Desetine hiljada protesta širom zemlje zabilježeno je u četvrtak, a sve su one dio najvećih antivladinih demonstracija u posljednjih nekoliko decenija.

Ubijeno je pet demonstranata i dva policajca.

Problemi sa uslugama mobilne telefonije u Kairu, gdje se okuplja najviše demonstranata, počeli su već u utorak, a tog dana blokiran je i pristup mikrobloging servisu Twitter.

U glavnom gradu Egipta u četvrtak navečer korisnici su počeli prijavljivati da ne mogu pristupiti internetu, a kod nekih je konekcija bila spora i s prekidima.

Inače, najmanje 20 pripadnika Muslimanskog bratstva, najveće opozicione grupacije u Egiptu, uhapšeno je tokom noći, saopštio je advokat ove grupacije Abdelmoneim Abdel Maksud /Abdelmoneim Abdel Maqsoud. Među uhapšenima su petorica bivših poslanika i petorica visokih funkcionera među kojima Esam el-Erian i Mohamed Mursi.

Hapšenje je izvršeno svega nekoliko sati prije planiranih masovnih antivladinih demonstracija.

U saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je upozorilo da su protesti kršenje zakona i da će protiv demonstranata biti preduzete oštre mjere.

Od početka demonstracija ubijeno je najmanje sedam osoba, dok ih je nekoliko stotina uhapšeno.