Svijet
2

Egipat: Protivnici vojnog udara se iz džamija zaputili na milionske proteste

Anadolija
U glavnom gradu Egipta Kairu i Gizi u okviru planiranih protesta nazvanih “Milioni protiv vojnog udara”, nakon džume namaza iz 33 džamije su na ulice izišli protivnika vojnog udara zaputivši se prema trgovima Rab'a al-Adaweya i Nahda.

Na poziv Pokreta za nacionalno zajedništvo, protivnici vojnog udara su se nakon molitve zaputili na centralne trgovine gdje se održavaju masovni protesti.

Okupljeni demonstranti su nosili postere sa fotografijama svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, a nosili su i transparente s porukama kao što su "Narod je protiv vojnog udara" i "Narod je uz demokratiju i pravdu".

Tokom protestne šetnje u nekoliko navrata su se desile žestoke rasprave i sukobljavanje protivnika i pobornika vojnog udara u toj zemlji koji se desio 3. jula ove godine kada je svrgnut Mursi.

Također, na hutbi održanoj na trgu Rab'a al-Adawiya gdje se održavaju najmasovniji protesti, istaknuto je da su mirni protresti djelotvorniji od oružja.

Imam Muhammed Yusra Hani, koji je održao hutbu, poručio je okupljenima da niko ne smije biti izmanipuliran i dozvoliti nasilje među muslimanima u Egiptu.

"Mirni protesti neće biti pretvoreni u nasilje, kao što to neki krugovi žele. Naša mirna borba je snažnija od njihovog oružja", kazao je Hani.

Istakao je da vojni udar nije bio usmjeren protiv predsjednika Mursija nego protiv islamskih pokreta u Egiptu.