Svijet
154

Egipat: Policija upada u kuće i hapsi čelnike Muslimanskog bratstva

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U upadima egipatskih sigurnosnih snaga koji se provode od nedjelje ujutro u kuće pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija privedeno je nekoliko lidera političkih grupa koje se protive vojnom udaru u Egiptu.

U gradu Kefr ed-Devvar na sjeveru Egipta policija je izvela upad u kuće i tom prilikom privela članove Savjetodavnog vijeća i lidere Muslimanskog bratstva Zekeriyu el-Ceneyine i Tarika Suleymana. Osim njih, egipatska policija je privela i sina predsjednika Sindikata prosvjetnih radnika Ahmeda Subhi Ebu'l-Futuha.

Policija je upala i u kuću jednog od čelnika Partije slobode i pravde (FJP) Yahye Saida koji se u tom trenutku nije nalazio u kući.

Egipatska policija je privela i jednog od lidera Jamaat-e-Islamija Fevzi el-Kurdija u gradu Suveysu na sjeveroistoku Egipta zbog napada na policijske i javne insitutcije i umiješanosti u napade na crkve.

Još jedan čelnik Jamaat-e-Islamije Mustafa Hamza sinoć je priveden te je nakon ispitivanja u policiji kazao novinarima da “ovo lični na policijske upade iz vremena predsjednika Hosnija Mubaraka”.

S druge strane, u nedjelju su u Kairu pojačane mjere sigurnosti oko zgrade Vrhovnog ustavnog suda, uoči najavljenih demonstracija pristalica Muslimanskog bratstva i svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Također, egipatska vlada počela je raspravu o krizi u toj zemlji i zabrani organizacije Muslimansko bratstvo koja traži da svrgnuti predsjednik Mursi bude vraćen na vlast.

Premijer tehničke vlade Hazim Beblavi predložio je da se raspusti Muslimansko bratstvo, čiji članovi su glavne pristalice svrgnutog predsjednika Mursija.

“Članovi Muslimanskog bratstva koji nisu počinili nasilje moći će da učestvuju u političkoj tranziciji Egipta”, kazao je savjetnik prijelaznog predsjednika Adliya Mansoura.

Egipatske snage sigurnosti nastavljaju sa razbijanjem demonstracija u gradovima širom zemlje. Portivnici vojnog udara su najavili okupljanja i danas, uprkos sukobima i žrtvama.

Egipatski tužioci su pokrenuli istragu protiv 250 pristalica pokreta Muslimanskog bratstva zbog “ubistava i učestvovanja u terorističkim aktivnostim”.

S druge strane, Evropska unija će narednih dana preispitati svoje odnose sa Egiptom, saopšteno je iz EU-a

Prema posljednjim podacima, najmanje 173 osobe su poginule u nasilju u Egiptu u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj poginulih od srijede, kada je vojska rasturila dva protestna kampa u Kairu, porastao na oko 1.000.