Svijet
0

Egipat: Mursi proglasio vanredno stanje u tri grada

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Egipatski predsjednik Mohammed Morsi proglasio je vanredno stanje u gradovima Port Said, Suez i Ismalija nakon višednevnih krvavih nemira.

Policijski sat od 21 sat navčer do šest ujutro bit će na snazi 30 dana od ponedjeljka.

Najmanje 33 osobe su poginule tokom vikenda u Port Saidu, gdje je sudska presuda izazvala nemire. Izlivi nezadovoljstva Morsijevom vladavinom izbili su i u drugim egipatskim gradovima, prenosi BBC.

Morsi je pozvao opozocione političare na sastanak posvećen "nacionalnom dijalogu" koji će biti održan u ponedjeljak.

Nasilje je nastavljeno tokom noći kada su se demonstranti protiv Morsija u Ismailiji sukobili s policijom, koja je odgovorila ispaljivanjem suzavca.

U nedjelju su se antivladini demonstranti sukobili sa snagama sigurnosti na trgu Tahrir u Kairu, četvrti uzastopni dan.

Liberalna opozicija optužuje Mordija da je autokrata i da novi ustav koji je usvojen na njegovu inicijativu ne štiti dovoljno slobodu izražavanja ili vjeroispovjesti. Ustav je usvojen na nacionalnom referendumu održanom u decembru.

Demonstranti također optužuju vladu za sve dublju ekonomsku krizu. Vanredno stanje odnosi se na tri grada duž Sueckog kanala i okolna područja.

U televizijskom obraćanju naciji, Morsi je izjavio da bi mogao poduzeti dodatne mjere "za dobrobit Egipta" jer je to njegova "dužnost" kao predsjednika.

  • Govorio sam da sam protiv svih vanrednih mjera ali također i da, kada se mora zaustaviti krvoproliće i zaštiti narod, ja moram djelovati - izjavio je egipatski predsjednik.

  • Ako moram, učlinio bih mnogo više za dobrobit Egipta. To je moja dužnbost i ja se neću ustručavati - kazao je.

On je također pozvao čelnike političke opozicije na sastanak posvećen nacionalnom dijalogu koji će se održati u ponedjeljak u 18 sati po lokalnom vremenu.