Pokušavale se prehraniti
47

Džihadisti u Burkini Faso oteli 50 žena, neke uspjele pobjeći

F. H.
@Shutterstock
@Shutterstock
Džihadisti su osumnjičeni za otmicu oko 50 žena u sjverenom pobunom zahvaćenom dijelu Burkine Faso, potvrdili su lokalni zvaničnici.

Otprilike 40 žena oteto je oko 12 kilometara jugoistočno od Arbinde u četvrtak, a oko 20 drugih je oteto u petak sjeverno od grada, rekli su izvori pod uslovom anonimnosti.

Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i vratiti se u svoja sela kako bi podigle uzbunu, rekli su.

Od 2015. godine ova zapadnoafrička zemlja bez izlaza na more, jedna od najsiromašnijih na svijetu, bori se s pobunom koju predvode džihadisti povezani s al-Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila desetine hiljada i raselila oko 2 miliona ljudi.

“Žene su se skupile da odu skupljati lišće i divlje plodove u grmlju jer više nema ništa za jelo”, rekla je jedna mještanka, dodajući da su u četvrtak krenuli sa svojim kolima.

“U četvrtak navečer, kad se nisu vratili, mislili smo da su njihova kolica imala problema”, rekao je drugi mještanin. “Ali troje preživjelih su se vratili da nam kažu šta se dogodilo.”

Ista osoba je rekla da je oko 20 žena, koje nisu znale za prvu otmicu, naknadno odvedeno sljedeći dan, 8 kilometara sjeverno od Arbinde.

“U obje grupe neke su žene uspjele pobjeći i pješke su se vratile u selo”, dodala je mještanka. “Vjerujemo da su ih otmičari odveli u svoje baze.”

Prema lokalnim dužnosnicima koji su potvrdili otmice, vojska i njezini civilni pomoćnici izveli su neuspješna pretraživanja područja.

Arbinda se nalazi u regiji Sahel u sjevernoj Burkini Faso, području koje je pod blokadom džihadističkih skupina i s ograničenim zalihama hrane, prenosi Guardian.