Za izgradnju stiglo devet ponuda
0

Dužina trećeg mosta na Bosforu bit će 1275 metara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Od dana objavljivanja tendera za izgradnju trećeg mosta na Bosforu, moreuzu koji razdvaja grad Istanbul na evropski i azijski dio, od domaćih i stranih kompanija pristiglo je ukupno devet ponuda.

Prema informacijama koje su novinskoj agenciji Anadolija dali nadležni u Ministarstvu transporta, pomorstva i komunikacija, od 28.januara, kada je objavljen tender prijavilo se devet firmi iz Italije, Južne Koreje, Španije, Japana, Austrije, Portugala i Turske.

Kako je rečeno agenciji Anadolja u Ministarstvu transporta, pomorstva i komunikacija, ponude u okviru tendera bit će primane do 5. aprila ove godine.

Ranije je odlučeno da projekat "Kuzey Marmara Otoyol"-a u dužini 314 km puta u azijskom i evropskom dijelu bude izgrađen od javnih prihoda.

Generalna direkcija za puteve provest će ekspropriaciju dijela zemljišta kojim će prolaziti treći most. U prvoj ponudi garantovan je prelaz 100 hiljada vozila, a novom specifikacijom broj se povećao na 135 hiljada.

Treći most koji će se graditi na moreuzu Bosfor bit će pozicioniran sjevernije od mosta Fatih Sultan Mehmet i Bosporskog mosta. Dužina mosta iznosit će 1275 metara.