Rusija
0

Duma nakon prvog čitanja usvojila zakon o ratifikaciji START-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska Duma (donji dom parlamenta) usvojila je u petak nakon prvog čitanja zakon o ratifikaciji novoga rusko-američkog Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), javile su ruske novinske agencije.

Za zakon je glasalo 350 zastupnika, a 58 je bilo protiv, navode agencije, najavljujući da je drugo od tri čitanja zakazano za januar.

Novi sporazum u Pragu su 8. aprila ove godine potpisali lideri Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, i njime je predviđeno da se nuklearni arsenal dviju zemalja smanji približno za trećinu, i da se do 1.550 smanji ukupan broj nuklearnih punjenja tokom sedam godina od stupanja na snagu, a više nego dvostruko (do 800) smanji gornji nivo instaliranih i neinstaliranih nosača bojevih glava.

U okviru dokumenta u pravno obvezujućoj formi utvrđena je uzajamna povezanost strateškoga ofanzivnog i strateškog obrambenog naoružanja, a pri njegovom potpisivanju ruska strana je iznijela posebnu izjavu o mogućnosti istupanja iz Sporazuma ukoliko obim sustava proturaketne obrane SAD-a stvori prijetnju po nacionalne interese Rusije.

Novim desetogodišnjim sporazumom zamjenjuje se START 1 od 31. jula 1991. godine, koji je istekao decembra 2009. godine.

START 3 stupa na snagu od trenutka razmjene ratifikacijskih instrumenata a predviđeno je produženje njegovog važenja za najviše pet godina ne bude li prije toga zamijenjen novim sporazumom.

Nakon razmatranja pitanja ratifikacije u Dumi, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je najavio da će donji dom ruskog parlamenta prilikom drugog čitanja donijeti izjavu u kojoj će poslanici odgovoriti na sva načelna pitanja iz rezolucije o ratifikaciji u američkom Senatu.

Lavrov i ministar obrane Anatolij Serdjukov odgovarali su gotovo sat vremena na pitanja zastupnika, koji su, između ostalog, bili zabrinuti zbog komentara nekoliko američkih senatora tokom razmatranja START-a u Senatu.

Odgovarajući na jedno pitanje, šef ruske diplomacije je rekao da će ako START 3 ne stupi na snagu, to biti ozbiljan udarac ugledu Rusije, prenosi Itar-Tass.

Serdjukov je rekao da novi sporazum predstavlja važno dostignuće u oblasti kontrole naoružanja i da u punoj mjeri odgovara sigurnosnim interesima Rusije, prenijela je agencija RIA Novosti.