Svijet
5

Duh tolerancije starog dijela Kaira: Historijski suživot na malom prostoru

Piše: A. Džano
(Foto: Klix.ba)
Rijetka su mjesta u svijetu gdje se stoljećima isticala potpuna tolerantnost prema ljudima druge vjeroispovijesti. Takvo mjesto je zasigurno i Kairo, jedan od najstarijih arapskih gradova.

Stari dio prijestolnice Egipta svjedoči o suživotu različitih religija i kultura tokom višestoljetne multikulturalne historije ovih prostora.

Egipćani posebno ističu da fanatizam nije u njihovoj prirodi, te da im je oduvijek bila svojstvena međusobna tolerantnost, poštovanje i prijateljstvo.

Na temeljima rimske utvrde u četvrtom stoljeću nove ere podignuta je "Viseća crkva" Svete Djevice Marije, inače najstarija crkva u Egiptu.

U blizini "Viseće crkve" nalazi se i Crkva svetog Sergiusa i Bahusa iz 5. stoljeća, koja je najznačajnije svetište za pravoslavne vjernike u Kairu. Podignuta je iznad pećine u kojoj se skrivala sveta porodica. Očuvan je i bunar iz kojeg su pili vodu.

Nedaleko je smještena i sinagoga Ben Ezra, koja je dobila ime po posljednjem restauratoru iz 1115. godine. Karakteristična je po svojoj specifičnoj dekoraciji geometrijskih i floralnih oblika.

U starom dijelu Kaira posebno se ističe i džamija Amr Ibn al-As, prva džamija na afričkom kontinentu, izgrađena 642. godine.

Dobila je ime po svom utemeljitelju, komandantu arapske armije koji je došao po naređenju kalife Omara. Njegovim dolaskom počelo je širenje islama u Egiptu.