Svijet
0

Drugi nuklearni test Sjeverne Koreje zavisi o SAD-u

FENA
Odluka Sjeverne Koreje o izvođenju druge nuklearne probe ovisi od djelovanju Sjedinjenih Država, prenosi agencija Kyodo riječi japanskog zastupnika Takua Yamasakija koji je posjetio Pjongjang.

Yamasaki je na konferenciji za novinare, nakon petodnevne posjete Pjongjangu, prenio riječi Song Il-hoa, sjevernokorejskog ambasadora zaduženog za normalizaciju diplomatskih razgovora s Japanom.

Govoreći o mogućoj drugoj nuklearnoj probi Sjeverne Koreje, Song je, kako kaže Yamasaki, rekao: "To zavisi o američkim akcijama."

Sjeverna Koreja je, kao uvjet za napredak pregovora o nuklearnom pitanju tražila ukidanje finansijskih sankcija koje su joj nametnute, ali SAD tvrdi kako ta dva pitanja nisu povezana.

Yamasaki je rekao da su se on i Song usaglasili kako je "poželjno" da se šestostrani nuklearni pregovori nastave odmah po završetku sastanka u New Yorku krajem ovog mjeseca između američkih i sjevernokorejskih dužnosnika o finansijskim sankcijama nametnutim Pjongjangu, prenosi agencija Kyodo.

No, Song je izrazio i snažno nezadovoljstvo japanskim ekonomskim sankcijama, istaknuvši kako Sjeverna Koreja nema namjeru obnavljati razgovore o normalizaciji diplomatskih veza s Japanom.

Japanska vlada je bila protiv Yamasakijevog puta u Pjongjang, tvrdeći da to nije poželjno u trenutku kada Tokio uvodi sankcije za Sjevernu Koreju.