Svijet
0

Drnovšek kritizirao slovensku vladu zbog romske porodice

FENA
Aktualni slovenski predsjednik Janez Drnovšek i bivši predsjednik Milan Kučan kritizirali su u nedjelju način na koji je vlada premijera Janeza Janš zadnja tri tjedna postupala u krizi nastaloj u svezi s iseljenjem romske obitelji u izbjeglički centar, što je osudila i međunarodna javnost.

Drnovšek je u izjavi za javnost naveo da žali što nastojanja vlade da se nađe novo prebivalište za 31 člana iseljene obitelji Strojan iz općine Ivančna Gorica nisu uspjela, što - kako je dodao - "nije poticajno za međunarodni ugled Slovenije i učvršćivanje demokratskih odnosa", te pozvao parlament i stranke da što prije donesu zakon na osnovi kojega bi se rješavalo pitanje romske zajednice u Sloveniji.

Kučan je komercijalnoj televiziji POP-TV rekao da je vlada pogriješila pristavši krajem prošlog mjeseca na iseljenje romske obitelji kojoj su prijetili njihovi susjedi iz sela Ambrus, sa kojima su se sukobili.

"To je bila pogrešna odluka, a umjesto toga morali su u ime države reći: Te stvari nećete sređivati vi nego država", rekao je Kučan, dodajući da je problem sada teže rješiv i da za Rome ne treba primjenjivati preseljenje iz njihovih prebivališta nego da romska naselja treba evidentirati i vidjeti "što učiniti da se ona legaliziraju".

Predsjednik komisije za Rome Milan Zver, ministar za školstvo u vladi premijera Janeza Janše, izjavio je da je premijeru ponudio ostavku na mjesto predsjednika komisije, vjerojatno zbog neispunjenog obećanja Romima da će njihov problem biti riješen u roku tri tjedna od iseljenja krajem prošlog mjeseca.

Romski općinski vijećnik iz Novog Mesta Zoran Grm najavio je u nedjelju da će se u Ljubljani u utorak održati ispred parlamenta prosvjedni skup Roma na kojemu će se okupiti više od tisuću ljudi koji će zahtijevati povratak romske obitelji u općinu Ivančna Gorica iz koje su bili iseljeni, a tražit će i susret s premijerom Janezom Janšom.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, Grm je rekao da u zadnje vrijeme jača netolerancija prema Romima, te da bi vlada trebala omogućiti Romima da otkupe zemlju na kojoj se nalaze njihova stalna naselja u kojima su na nekim mjestima i preko 50 godina. Grm je najavio da će se prosvjedni skup Roma odvijati mirno.

Prema izvještajima slovenskih medija, Grm - koji je zadnjih tjedana nastupao i kao neformalni glasnogovornik romske zajednice u tom dijelu Slovenije - u nedjelju je napadnut u romskom naselju Žabljak blizu Novog Mesta. Grm je za STA rekao da ga je napao jedan Rom iz tog naselja, optuživši ga da je policiji prijavio njegova sina zbog pucanja iz vatrenog oružja, što je Grm negirao.