Svijet
0

Dourlot: Sredinom sedmice Ahtisaarijev prijedlog za Kosovo u UN

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za status Kosova Martti Ahtisaari sredinom sljedeće sedmice proslijedit će u sjedište svjetske organizacije konačan prijedlog svog rješenja za status Kosova, izjavio je sinoć glasnogovornik Ahtisaarijevog ureda (UNOSEK) Remy Dourlot.

"Kao što je Ahtisaari najavio, njegov zamjenik Albert Rohan otputovat će sredinom sedmice u New York. On će lično predati Ahtisaarijev dokument generalnom sekretaru UN-a Banu Ki Moonu", precizirao je Dourlot.

Uz taj dokument, Ahtisaari će uputiti i propratno pismo u kojem će precizirati prijedlog statusa Kosova, rečeno je ranije Tanjugu u diplomatskim krugovima u Beču.

Na posljednjoj rundi pregovora o budućem statusu Kosova održanoj u subotu, Beograd je odbacio Ahtisaarijev prijedlog, ocijenivši da se njime pokrajini daju atributi državnosti, a Srbiji oduzima suverenitet i teritorijalni integritet, dok je Priština u potpunosti prihvatila paket rješenja.

Ahtisaari, koji je u proteklih godinu dana posredovao u pregovorima Beograda i Prištine, kazao je, nakon posljednje runde pregovora, da su iscrpljene sve mogućnosti za postizanje kompromisa dvije strane i da su dalji pregovori nepotrebni.