Svijet
0

Dopune Ahtisaarijeva plana za Kosovo neprihvatljive za Srbiju

FENA
Pregovarački tim Srbije za Kosovo ocijenio je da je novi, dopunjeni prijedlog posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisaarija neprihvatljiv za Srbiju, jer nije uvažen niti jedan od amandmana Beograda koji se odnosi na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, priopćeno je nakon sastanka u četvrtak navečer.

Na sastanku, kojem je predsjedao predsjednik odlazeće Vlade Srbije Vojislav Koštunica, koji je uz predsjednika Borisa Tadića supredsjedatelj pregovaračkog tima, odlučeno je da će izaslanstvo na završnim pregovorima koji će se održati u subotu u Beču, predvoditi predsjednik Tadić, premijer Koštunica i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković.

U novoj verziji Ahtisaarijeva prijedloga, kako piše beogradski dnevnik "Blic" od petka, nije izmijenjena niti jedna odredba koja Kosovu daje elemente državnosti, a nije prihvaćen prijedlog Beograda o formiranju srpskog entiteta koji bi bio izravno financiran iz Beograda, već se predviđa da srpske općine na Kosovu mogu surađivati s Beogradom preko financijske i tehničke pomoći.

Izmjene plana odbacila je većina parlamentarnih stranaka, čiji su predstavnici održali sastanak s pregovaračkim timom, a jedino je predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović Radiju B92 izjavio da je potrebna nova državna politika prema Kosovu, koja mora uvažiti realnost i građanima Kosova dopustiti da preuzmu ostvarivanje onih prava koja je Beograd izgubio 1999. godine, umjesto da se inzistira na dosadašnjoj politici.

"Nije dovoljno reći da su političari učinili sve kako bi Kosovo zadržali unutar Srbije, a ostaviti ljude na Kosovu bez ikakve zaštite i ikakvog prava", kazao je Jovanović novinarima.

Beogradski "Blic" od petka donosi ocjenu neimenovanog diplomata koji kaže da je srbijanski pregovarački tim na pregovorima tražio nemoguće i da su mnogi zahtjevi bili usmjereni na zadovoljavanje javnosti u Srbiji, poput zahtjeva da se srbijanska policija vrati na Kosovo, što je imalo negativni utjecaj na albansku stranu koja je pojačala nepopustljivost u stvarima u kojima se dogovor mogao i postići.