Šokirao stavovima
61

Diplomatske tenzije na vrhuncu: Izraelski ambasador ide na raport u Varšavu, Poljaci traže izvinjenje

V. K.
Yacov Livne (Foto: EPA-EFE)
Yacov Livne (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su skandalozne izjave izraelskog ambasadora u Poljskoj Yacova Livnea pokrenule niz reakcije u ovoj zemlji, mediji u Poljskoj izvještavaju kako će ambasador danas otići na raport u Ministarstvo vanjskih poslova.
Šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski saopćio je kako će danas održati razgovor s izraelskim ambasadorom, a nešto ranije u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Izraela naglasio je kako su izjave ambasadora izazvale bijes i šok.

Podsjetimo, ambasador Yacov Livne osvrnuo se na napad izraelske vojske na humanitarni konvoj koji je predvodila organizacija World Central Kitchen (WCK) i u kojem je stradao poljski volonter te je iznio niz tvrdnji nakon kojih su uslijedile brojne reakcije poljskih političara, novinara i javnih ličnosti.

"Ekstremna desnica i ljevica u Poljskoj optužuju Izrael za namjerna ubistva u napadu koji je rezultirao smrću članova humanitarne organizacije, među kojima je i poljski državljanin. Bosak tvrdi da Izrael vrši ratne zločine i teroriše humanitarne organizacije te izgladnjuje Palestince. To je isti onaj čovjek koji do danas nije pristao da osudi masakr koji je počinio Hamas 7. oktobra i čiji je stranački kolega, desničarski ekstremista, koristio protivpožarni aparat za gašenje menore koja je zapaljena povodom Hanuka u parlamentu u Varšavi", rekao je ambasador.

Poručio je kako će Izrael ostati demokratska država.

"Zaključak svega. Antisemiti će uvijek ostati antisemiti, a Izrael će ostati demokratska jevrejska država koja se bori za svoje pravo na postojanje. Također, za dobro cijelog zapadnog svijeta", dodao je diplomata.

Na izjavu ambasadora reagovao je poljski predsjednik Andrzej Duda koji je komentar diplomate nazvao nečuvenim.

"Nažalost, ambasador Izraela u Poljskoj nije u stanju zadržati osjetljivost, što je neprihvatljivo", rekao je Duda.

Sličan komentar imao je i premijer Donald Tusk koji je rekao kako je komentar ambasadora uvreda za Poljake.

"Ako ambasador odluči javno istupiti u našim medijima, trebao bi iskoristiti ovu priliku da ponudi jednostavno, ljudsko izvinjenje", poručio je.

Osim političara, na izjave ambasadora Izraela reagovali su i novinari.

"U suštini, uskoro će se ispostaviti da su ubijeni volonteri bili antisemiti jer su pružanjem humanitarne pomoći palestinskim civilima ugrozili pravo Izraela na postojanje", napisao je novinar Jakub Wencel.

Iako se očekivalo kako će izraelski ambasador spustiti tenzije, on je u intervjuu u srijedu ponovio svoj stav da Izrael nije počinio ratni zločin.

"To nije bio ratni zločin. Ono što se dogodilo je tragedija. Mislim da postoji razlika između zločina i nesreće. Moramo biti potpuno jasni: izraelske odbrambene snage ne gađaju humanitarne organizacije", rekao je Livne.

Prema pisanju poljskih medija, ambasador bi u Ministarstvo vanjskih poslova Poljske trebao stići u 10 sati, a nakon razgovora će biti poznato kako će Poljska dalje djelovati u kontekstu odnosa s Izraelom.