The Washington Post
0

Diplomatska dvojba SAD-a prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbunjujuće stanje nakon predsjedničkih izbora u Iranu komplicira planirano otvaranje Obamine administracije prema Islamskoj republici i ukazuje na izazove s kojima se susreće novi pristup američkog predsjednika prema Bliskom istoku, utemeljen na zajedničkim vrijednostima i interesima, ocjenjuje u ponedjeljak The Washington Post.

Administracija Baracka Obame bila je najtiša što je mogla biti tokom sezone iranskih izbora i u danima uličnih protesta nakon glasanja u petak.

Dosadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedjad proglašen je pobjednikom nad njegovim proreformističkim protivnikom Mir Huseinom Musavijem, s premoćnom prednošću u broju glasova u koju pristaše opozicije odbijaju povjerovati, navodi američki dnevnik.

Dok je iranska vlada izvršila udar na protestante i, prema izvještajima, uhapsila desetke opozicionih čelnika, potpredsjednik SAD-a Joe Biden u nedjeljnoj je emisiji TV mreže NBC "Meet the Press" rekao kako ima "dvojbe" oko izbornog ishoda, ali će "zadržati komentar" dok se ne provede cjelovitija analiza idućih dana.

  • Ima strašno puno pitanja oko toga kako su ovi izbori provedeni. Pričekat ćemo, pa ćemo vidjeti, rekao je Biden, ističući da visoki odziv birača u urbanim područjima govori protiv tako velike prednosti za Ahmadinejada, čiji konzervativni populizam uživa veću podršku u ruralnim područjima.

Tako oprezan odgovor ilustrira ravnotežu koju Obamina administracija traži između osude onoga što sve više liči na lažirane izbore i vjerojatnosti da će se morati baviti s Ahmadinejadom nakon što se slegne prašina, navodi Post.

Odmjereni ton u suprotnosti je s nekim reakcijama Busheve administracije na demokratske izazove u inostranstvu. Naprimjer, ta je administracija odlučila priznati neizabranu prelaznu vladu Venecuele dan nakon državnog udara protiv predsjednika Huga Chaveza u aprilu 2002., da bi se taj populistički čelnik vratio na vlast u roku od nekoliko dana.

Odnosi SAD-a s Chavezom, koji kontrolira jedne od najvećih naftnih rezervi izvan Bliskog istoka, kao i s drugim ljevičarskim čelnicima u Latinskoj Americi, jako su se pogoršali u godinama koje su slijedile.

Potpredsjednik Biden izjavio je u nedjelju da "pregovori s Iranom nisu nagrada za dobro ponašanje", naznačivši da će Washington tražiti pregovore bez obzira na rasplet u Teheranu u idućih nekoliko dana.

  • Naš interes je isti prije izbora i nakon izbora, a to je: želimo da oni prekinu i odustanu od nastojanja da pribave nuklearno oružje, i da prestanu podržavati terorizam, rekao je.

Republikanci su oštro reagirali na sporni ishod izbora u Iranu i represiju prema prosvjednicima na ulicama iranskih gradova.

Gostujući u nedjeljnoj emisiji TV mreže ABC "This Week", bivši republikanski guverner Massachusettsa Mitt Romney kazao je da je autokratski režim u Teheranu odgovoran za lažiranje izbora i primjenu brutalne represije protiv protestanata, te da predsjednik SAD-a mora jasno osuditi te postupke.