Svijet
0

Dio stepenica s Eiffelovog tornja prodan za 180.000 eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dio originalnih stepenica na Eiffelovom tornju prodan je u ponedjeljak uvečer na aukciji u Parizu za 180.000 eura jednome holandskom finansijskom preduzeću, prenijeli su francuski elektronski mediji. Dio stepenica visine oko 4,5 metara, koji teži oko 700 kilograma, procijenjen je prvobitno na 15.000-20.000 eura.

Kupio ga je predsednik društva "Eiffel" i sponzor košarkaškog tima "Eiffel Towers" iz Holandije, koji nema veze s porodicom slavnog inženjera Gustavea Eiffela.

Njen vlasnik je objasnio da u ovom komadu metala vidi "metaforu stalnog uspinjanja".

Ovaj dio najčuvenije konstrukcije u Parizu je izazvao pravu lavinu ponuda, kako onih koji su bili prisutni na aukciji, tako i onih koji su se javljali preko telefona.

Stepenice je Eiffel postavio na dan otvaranja tornja, 31. marta 1889. godine, da bi podigao francusku zastavu na 300 metara visine, dok još nisu postavljeni liftovi.

Povjerenik aukcije je rekao da ova prodaja predstavlja rekord i da bi polovina plaćene sume već bila vrlo dobra cijena.

Stepenice koje su povezivale drugi i treći sprat prodane su 1983. godine pošto su rastavljene na 24 dijela. Jedan dio se čuva na prvom spratu Eiffelova tornja, a tri druga su u francuskim muzejima. Ostali su prodani za 280.000 eura.

Jedan dio danas "ukrašava" Kip slobode u New Yorku, za koji je Eiffel uradio metalnu konstrukciju, a drugi je u vlasništvu predstavnika "Walta Disneyja". Dva komada su u Francuskoj, gdje ih je kupio pjevač Guy Beart.

Eiffel je konstruirao toranj za Svjetsku izložbu u Parizu 1889. godine. Do 1931. godine to je bila najveća građevina na svijetu.