Podaci za prošlu godinu
228

Dijaspora u matične zemlje poslala 536 milijardi dolara

Klix.ba
Svjetska dijaspora je prošle godine u svoje matične zemlje poslala više od 536 milijardi dolara. Ovaj iznos se u posljednjih deset godina povećao i sada je tri puta veći od humanitarne novčane pomoći koju godišnje daju sve zemlje svijeta.

Izvještaj za prošlu godinu je pokrenuo debate o tome da li bi taj novac mogao biti dobra zamjena za sve ljude koji pomoć očekuju od stranih vlada. Jedan od primjera je i podatak Svjetske banke koji kaže da su samo iz Velike Britanije u Indiju otišle četiri milijarde dolara, dok je sama vlada kao pomoć toj zemlji izdvojila 450 miliona dolara.

"Svi oni koji žive u drugim zemljama osjećaju obavezu i žele pomoći ljudima u svojoj matičnoj zemlji", rekla je Rushanara Ali, ministrica međunarodnog razvoja u Velikoj Britaniji.

U cijelom svijetu više od 214 miliona ljudi živi u drugim zemljama, a zvaničnici svjetske banke kažu da je moguće da je količina novca koju šalju u matične zemlje vjerovatno i mnogo veća, jer se sve transakcije ne vrše preko banaka i kompanija za transfer novca, na kojima je baziran ovaj izvještaj.

Najviše novca je prošle godine otišlo u Indiju. Dijaspora je u ovu zemlju poslala čak 64 milijarde dolara. Na drugom mjestu se nalazi Kina sa 62,5 milijardi dolara, a slijede ih Meksiko sa 24 milijarde, Filipini sa 22,5 milijardi i Nigerija sa 21,8 milijardi dolara.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, dijaspora je prošle godine poslala 2,64 milijarde KM.