Svijet
10

Devetogodišnja djevojčica iz ratnog Alepa postala zvijezda YouTubea

Klix.ba
Devetogodišnja djevojčica Rasha postala je zvijezda YouTube komedije u kojoj s gorkim humorom prikazuje surovu realnost svakodnevnog života u pobunjeničkim dijelovima sirijskog Alepa.

Rasha glumi Umm Abdo al-Halabiya, domaćicu koja mora osigurati svojoj porodici sve u gradu koji je devastiran u trogodišnjem nasilju, svakodnevnom bombardiranju i ozbiljnoj nestašici.

Show se sastoji od 30 epizoda koje su snimane na lokacijama grada koji je nekada bio sirijski centar, a djeca glume odrasle. Do sada je emisiju pregledalo više desetina hiljada korisnika interneta.

Umm Abdo ogorčena je na predsjednika Sirije Bashara al-Assada, udara na pobunjenike koji su ga pokušali smijeniti i ruga se Siriji koja ima često ohole društvene norme.

Uprkos godinama, Rashu krasi ironija, zaštitni znak sirijske komedije, dok savršeno glumi tradicionalnu sirijsku ženu koja se hrani i živi od tračeva. Debeljuškastog lica i smeđe kose, Rasha glumi s drugom djecom koja igraju uloge boraca, kućanica i susjeda uhvaćenih u konfliktu koji je promijenio njihove živote.

Scenarij je antirežimski, a ovo je prva emisija ove vrste koji pokazuje kakav je život u područjima koji su pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

U jednoj od epizoda Umm Abdo nosi tradicionalnu odjeću i razgovara na telefon sa sestrom koja živi u susjednom kvartu Alepa, koji je pod kontrolom režimske vlasti i gdje su redukcije vode postale životna činjenica.

"Moraš li i veš prati na ruke? A ja sam mislila da ste vi lojalisti razmaženi", govori djevojčica.

Režiser serije Bashar Hadi kazao je za AFP kako je izabrao napraviti komični show o tragičnoj svakodnevnici Alepa jer "humor direktno dira srce". Cilj je da "prekine ljudsku tugu i nasmije ih", uprkos ratu u kojem je poginulo više od 180.000 ljudi.

Alep je podijeljen od jula 2012. godine. Hadi živi u dijelu kojim upravljaju pobunjenici. Kazao je kako je odlučio da djeca glume jer ona mogu bolje ilustrovati patnju sirijskog naroda pobunjenicima, lojalistima, Arapima i Evropljanima.

"Rasha predstavlja generaciju djece koja su blokirana ratom, ali su postala simbol otpora. Snimanje serije je prilično opasno. Nekoliko puta su nas granatirali kako bismo prekinuli snimanje", rekao je Hadi.

Show je postao popularan tokom ramazana, a u toku su pregovori za emitiranje na arapskoj televiziji.

Uprkos tome što je riječ o seriji koja donosi smijeh, ima i žalosnih momenata poput onog kada Umm Abdo hoda kroz groblje ratnih mučenika.

"Sanjam o sigurnoj zemlji u koju će se vratiti djeca i da ćemo zaboraviti riječ izbjeglica", rekla je Rasha.