Uključeno i Tužilaštvo
38

Detalji nesreće u Njemačkoj: Prevrtanju autobusa Flixbusa prethodila svađa vozača?

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vozači autobusa Flixbusa koji je u srijedu izletio s autoceste kod Leipziga i u čijoj su nesreći, prema detaljnim informacijama, poginule četiri osobe, bili su 62-godišnji Čeh i 53-godišnji Slovak kao zamjena.
U saopćenju je policija dodatno precizirala da su u autobusu na liniji Berlin-Zürich, osim dvojice vozača, bila 52 putnika, od kojih je 29 lakše, a šest teže povrijeđeno. Neki izvori govore o deset teško povrijeđenih.

Glasnogovornik saksonske policije Chris Graupner potvrdio je za ČTK da su oba vozača preživjela nesreću. Međutim, nije želio davati informacije o njihovom stanju.

U prvim izvještajima bilo je pet mrtvih. Policija je kasnije ispravila ovu cifru, rekavši da je jedna osoba za koju se vjeruje da je mrtva živa, ali je u kritičnom stanju.

Istražitelji još nisu objavili podatke o identitetu putnika. Identifikacija osoba koje nisu preživjele nesreću još nije dovršena.

Državno tužilaštvo u Leipzigu već je otvorilo istragu protiv češkog vozača zbog sumnje na ubistvo iz nehaja i povrjeđivanje iz nehaja. Za to mu prijeti do pet godina zatvora.

U međuvremenu su se u medijima pojavila nagađanja o mogućoj svađi dvojice vozača. Jedan putnik rekao je za Leipziger Volkszeitung da su nedugo nakon napuštanja Berlina neprestano glasno razgovarali jedan s drugim.

"Je li između njih izbila svađa?", pitaju se novine Bild, prema kojima je za volanom u trenutku nesreće bio češki vozač. Navodno se izgubio u Berlinu i u jednom trenutku morao stisnuti kočnicu.

Žena je s dva sina od četiri i šest godina i devetogodišnjom kćeri otputovala u Švicarsku u posjet rođacima.

"Svi smo bili vezani sigurnosnim pojasevima. To je valjda bila naša sreća", kazala je putnica.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 9.45 sati kada je iz još nepoznatih razloga autobus izletio s autoceste A9 sjeverozapadno od Leipziga, udario u skupinu stabala i prevrnuo se.

"Odjednom nas je bacalo naprijed-natrag i onda mi se zacrnilo pred očima", opisao je putnik kritične trenutke.

Glasnogovornik Flixbusa kazao je da su se vozači pridržavali propisanog vremena odmora prije vožnje.