Svijet
1

Desnica ili ljevica: Austrijanci danas biraju predsjednika

SRNA
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA)
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA)
Austrijanci danas izlaze na ponovljene predsjedničke izbore na kojima su glavni rivali Norbert Hofer iz desničarske Slobodarske partije i vođa ljevičarske partije Zelenih Alexander Van der Bellen.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca ima pravo glasa na današnjim izborima, koji su u stvari ponavljanje drugog kruga glasanja održanog krajem maja, a koje je Ustavni sud poništio zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Prema propisima u Austriji, ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu onda se ide u drugi krug u kome se takmiče samo dva kandidata koja su osvojila najviše glasova.

U prvom krugu u aprilu ove godine Hofer je osvojio većinu glasova, dok je Bellen bio drugi, podsjeća britanski "Sun".

Ustavni sud Austrije poništio je rezultate drugog kruga izbora u maju nakon tužbe Slobodarske partije u vezi sa nepravilnostima pri prebrojavanju glasova koji su pristigli putem pošte.

Glasačka mjesta su otvorena od 7.00 sati u svim dijelovima Austrije, a vrijeme njihovog zatvaranja različito je od pokrajine do pokrajine.

U Beču i glavnom gradu pokrajine Tirol, Insbruku, birači će moći da glasaju do 17.00 časova, u pokrajinama Burgenland i Forarlberg do 13.00, u Tirolu do 15.00 sati, Koruškoj, Donjoj i Gornjoj Austriji, Štajerskoj i Salcburgu do 16.00 časova.

Budući predsjednik, ako niko ne uloži žalbu na ishod glasanja do 15. decembra, položit će zakletvu 26. januara.

Ako pobijedi Hofer, on će biti, sa 45 godina, najmlađi šef države, dok će Van der Bellen, sa 73 godine, biti među starijima.