Kina
0

Desetine učenika izgubilo život u potresu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 66 učenika izgubilo je život u srijedu u potresu koji je pogodio sjeverozapad Kine, objavili su u četvrtak državni mediji i podsjetili ne prethodni bolni potres u Sichuanu kada su hiljade djece nestale u ruševinama škola.

Državna televizija je u četvrtak prikazala slike spasilaca koji užurbano raščišćavaju ruševine pokušavajući doći do zatrpanih učenika u okrugu Yushi, središtu potresa, u kome je najmanje 617 ljudi izgubilo život, prema posljednjem izvještaju.

Pozivajuće se na agenciju Nova Kina, Wang Yubo zvaničnik za obrazovanje u pokrajini Qinghai precizirao je da je u potresu uništeno najmanje 11 škola, prenio je AFP.

Desetine roditelja u zebnji iščekuju vijesti o svojoj djeci koja su pohađala stručnu školu u Yushiju, izvijestila je agencija.

"U vrijeme potresa učenici su upravo završili jutarnje vježbe fizičkog obrazovanja. Većina djece ja doručkovala u školskom restoranu ili je pospremala učionice", izjavio je direktor Kunga Tenzin.

U prethodnom potresu, u maju 2008. godine u susjednom Sichuanu, hiljade učenika su nestale u ruševinama škola, što je tema koja je izazvala vrlo živu polemiku o poštivanju normi u seizmičkim područjima prilikom građenja zgrada.

Neki roditelji su spominjali korupciju koja bi mogla objasniti zašto se srušilo hiljade školskih zgrada izgrađenih na brzinu, dok su druge zgrade bile otporne na potres.