Svijet
2

Demonstranti blokirali put do hotela gdje će biti održan samit G7

FENA
Hotel Schloss Elmau (Foto: EPA)
Hotel Schloss Elmau (Foto: EPA)
Demonstranti su posjedali na put koji vodi do luksuznog hotela u kojem će se kasnije danas sastati na samitu lideri G7, prinudivši ih da dođu do odredišta helikopterom, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

Policija je blokirala demonstrante koji se nalaze na putu koji vodi iz mesta Garmisch-Partenkirchen, spriječivši ih da priđu bliže hotelu Schloss Elmau gdje će se sastati lideri G7, prenio je Reuters.

Bavarska policija je saopćila da je na putu sjedilo 12 demonstranata, a nakon razgovora s policijom njih sedam se dobrovoljno udaljilo dok su policajci morali da odvuku preostalih pet.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravit će lidere Britanije, Kanade, Francuske, Japana, Italije, SAD i EU na samitu na kojem će fokus, kako se očekuje, biti na pitanjima kao što su klimatske promjene, nemiri na Bliskom istoku i porast nasilja u Ukrajini, navodi Reuters.

Više od 22.000 policajaca je angažirano na osiguranju samita kako bi osigurali da više stotina demonstranata raspoređenih na drugim putevima oko hotela ne priđu toj lokaciji, prenio je AP.