Okončan sastanak
104

Lideri zemalja G7 sa jedinstvenim stavom: Nastavit ćemo pomagati Ukrajinu koliko god treba

V. K.
Lideri zemalja G7 u Elmau (Foto: EPA-EFE)
Lideri zemalja G7 u Elmau (Foto: EPA-EFE)
Zemlje članice G7 prethodnih dana održali su sastanak u njemačkom dvorcu Elmau, a nakon sastanka objavljeno je i zajedničko saopćenje u kojem se navodi kako će najjače države svijeta nastaviti ulagati u Ukrajinu.

U saopćenju nakon sastanka, lideri sedam zemalja su naglasili kako je tokom dvodnevnog sastanka foku bio na Ukrajini, ali i na pitanjima kao što su globalna opskrba hranom.

"Mi šefovi država smo od 26. do 28. juna 2022. godine u Elmauu održali sastanak. U vremenu kada svijetu prijete podjele i preokreti, mi stojimo ujedinjeni. Ističemo našu odlučnost da radimo zajedno s partnerima na ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima te multilateralnom poretku koji je zasnovan na pravilima naših društava", navodi se.

Također, poručili su kako će države nastaviti pomagati Ukrajini koliko god to bude trebalo.

"Ponavljamo našu osudu ruskog nezakonitog i neopravdanog agresorskog rata protiv Ukrajine. Mi ćemo Ukrajini, dokle god to bude trebalo, pružati potrebnu finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku za hrabru odbranu suvereniteta i osiguranja teritorijalnog integriteta države. Spremni smo udružiti snage sa svim zainteresovanim zemljama i institucijama koje su spremne pomoći Ukrajini na duži period", poručili su.

Između ostalog, najavili su i svojevrsno formiranje Maršalovog plana putem kojeg bi se obnovila Ukrajina.

"Naša finansijska podrška u 2022. godini iznosi više od 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći i spremni smo izdvojiti 29,5 milijardi dolara dodatnih sredstava. Odlučni smo da završimo rekonstrukciju objekata u Ukrajini nakon rata", ističu lideri.

Lideri zemalja G7 su najavili i kako će nastaviti nametati sankcije Rusiji kako bi doprinijeli slabljenju ratne mašinerije ove države.

"Nametnut ćemo značajne sankcije Rusiji kako bismo doprinijeli okončanju rata. Ruska agresija na Ukrajinu koči globalni oporavak i dovodi do dramatičnog pogoršanja energetske sigurnosti i globalne ekonomske sigurnosti kada je riječ o pristupu hrani. U kontekstu toga, ostajemo čvrsto posvećeni sankcijama koliko god je to potrebno i djelovat ćemo jedinstveno u svakom trenutku", naglašavaju iz G7.

Na kraju, osvrnuli su se i na globalne probleme koji se tiču opskrbe tržišta hranom te su poručili kako će se i u tom kontekstu izdvojiti značajna sredstva za stabilizaciju tržišta.

"Zajedno s našim partnerima napravili smo značajan napredak ka prikupljanju 100 milijardi dolara za najugroženije. Uz pomoć Alijanse za globalnu sigurnost hrane obezbijedit ćemo dodatnih 4,5 milijardi dolara kako bismo održali naše obaveze kada je riječ o tržištu hrane te da pojačamo napore kako bismo pomogli Ukrajini i podržali proizvodnju i izvoz iz ove države", zaključili su lideri zemalja G7.