Svijet
0

Danski karikaturist spreman za suđenje u Jordanu

FENA
Danski karikaturista Kurt Westergaard izjavio je da je spreman pojaviti se pred jordanskim sudom kako bi branio svoju spornu karikaturu poslanika Muhammeda, ističući međutim da strahuje od nepravednog suđenja, izvještava jordanski dnevnik.

"Išao bih u Amman na suđenje, ali strahujem da sam unaprijed proglašen krivim", rekao je on u intervjuu datom u Kopenhagenu glasilu jordanske vlade Jordan Times, prenijele su agencije.

Jordanski tužilac pozvao je u junu Westergaarda radi ispitivanja nakon tužbe više jordanskih medija koji ga optužuju za skrnavljenje i poticanje razdora.

Njegova karikatura, jedna od 12 objavljenih 30. septembra 2005. u danskom dnevniku Jyllands-Posten, ponovo je objavljena u februaru u 17 danskih dnevnika, što je izazvalo proteste u više muslimanskih zemalja, uključujući i Jordan.

Westergaard je kazao da nije dobio nikakav službeni poziv od jordanskog pravosuđa i ponovo branio svoj crtež na kom je poslanika Muhammeda predstavio s turbanom u obliku bombe sa zapaljenim fitiljem.

"Htio sam istaknuti da neki teroristi izvrću smisao islama i služe se njime kao duhovnim oružjem. Želio sam napraviti portret terorista koji poslanika Muhammeda uzimaju za taoca. Nemam problem s islamom, već s teroristima", rekao je on.

Tvrdeći da poštuje islam i njegove sljedbenike, Westergaard je istaknuo da se neće izvinjavati. "U Danskoj uživamo i slobodu štampe i vjersku slobodu", kazao je on.

Jordanski poslanici tražili su od vlade da prekine odnose s Danskom, a Amman je osudio Westergaardovu karikaturu ocjenjujući da bi mogla potaknuti ekstremizam i nanijeti štetu odnosima između Kopenhagena i muslimanskih zemalja.