Svijet
0

Danas katolici širom svijeta slave Božić

Sarajevo-x.com
Božić je blagdan kada kršćani širom svijeta slave rođenje Isusa Krista. Pored Uskrsa, ovo je jedan od najvažnijih blagdana koji se fokusira na darivanje i obitelj. Ponoćke, koje su sinoć obilježile početak slavlja kod katolika, nastupile su nakon četiri sedmice adventa ili došašća, odnosno vremena molitve i duhovne pripreme za blagdan.

Prema Bibliji, Isusa - Božjeg sina, rodila je Djevica Marija u gradu Betlehemu. Krenuvši na popis stanovništva koji je naredio car August, Josip i Marija krenuli su na put, ali zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u prihvatilištima te su na posljetku završili u štali, okruženi domaćim životinjama - gdje se Isus i rodio.

Simbolika rođenja Isusa Krista ogleda se i u skromnosti (jer se rodio u štali) i među kršćanima ga označava kao Sina Božjeg koji nije došao biti kralj ovozemaljskog svijeta, okružen zlatom, vojskom i drugim blagodetima.

"Mi smo rođeni u znaku Boga koji je sišao među nas kako bi izlio na nas svoje svjetlo nade, sigurnosti, mira. Po njemu smo baštinici vječnoga života u kraljevstvu Božjem. Neka taj mir i to svjetlo budu naša sigurnost u nesigurnim vremenima u kojima još uvijek živimo.“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj božićnoj poruci.

Priprema za Božić počinje došašćem, a u to se vrijeme odlazi na ranojutarnje mise zornice, posti se i duhovno priprema za veliki blagdan. U novije se vrijeme proširio običaj izrade adventskog vijenca s četiri svijeće, a na svaku se adventsku nedjelju pali po jedna svijeća.

Većina kršćanskih crkvi slavi Božić 25. decembra, ali istočne crkve slave ga 7. januara - po Julijanskom kalendaru.

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti redakcija internet portala Sarajevo-x.com želi čestit Božić.