Temeljna svetkovina
76

Vjernici širom svijeta danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vjernici katoličke vjeroispovijesti, protestanti i pripadnici Anglikanske crkve, širom svijeta danas obilježavaju najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

Današnji dan označava vrhunac svetkovanja Uskrsa, najznačajnijeg kršćanskog blagdana, koji okuplja vjernike diljem svijeta u slavljenju Kristovog uskrsnuća. Uskrs se tradicionalno obilježava kao spomen na Isusovo uskrsnuće, koje simbolizira pobjedu nad smrću i povjerenje u vječni život.

Ovaj blagdan obilježen je raznolikim običajima, obredima i slavljima diljem svijeta. U katoličkoj tradiciji, Uskrs započinje Velikom sedmicom, koja uključuje obrede poput Velikog četvrtka, kada se obilježava Posljednja večera, te Velikog petka, dan Isusove smrti na križu. Nakon toga slijedi Velika subota, kada se vjernici okupljaju na misama bdjenja diljem svijeta, čekajući svitanje Uskrsnog jutra.

U mnogim dijelovima svijeta, Uskrs se također obilježava tradicionalnim običajima poput bojenja jaja, organiziranja uskršnjih doručaka i porodičnih okupljanja te darivanja uskršnjih poklona. Bojena jaja simboliziraju novi život koji proizlazi iz Kristova uskrsnuća, dok uskršnji zečići i ptice označavaju obnovu prirode u proljetnom periodu.

Za vjernike, Uskrs je vrijeme radosti, nade i obnove vjere. To je prilika za okupljanje s porodicom i prijateljima te zajedničko slavlje vjere i ljubavi. Mnoge crkve organiziraju posebne mise i liturgijske obrede kako bi obilježile ovaj važan blagdan.

Uprkos raznolikosti običaja i tradicija diljem svijeta, srž Uskrsa ostaje ista - slavljenje Kristovog uskrsnuća kao temelja kršćanske vjere. Uskrs je vrijeme koje podsjeća vjernike na snagu vjere, nadu i ljubav te ih potiče da žive u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Dok vjernici diljem svijeta slave Uskrs na različite načine, jedinstvo u vjeri i slavljenju Kristovog uskrsnuća povezuje ih u zajedničkoj radosti i zahvalnosti.

U duhu ovog svetog blagdana, redakcija portala Klix.ba želi vam najsrdačnije čestitke. Uskrs je vrijeme obnove, nade i radosti, koje slavi pobjedu života nad smrću te donosi poruku mira, ljubavi i zajedništva.

U ovim izazovnim vremenima, kada se svijet suočava s različitim izazovima, Uskrs vjernicima pruža priliku da se okrenu svojim najdubljim vrijednostima. Neka ova svetkovina donese snagu i inspiraciju za suočavanje s izazovima i da nastavimo graditi bolji svijet zajedno.

Neka radost Uskrsa ispuni vaše domove, neka vam donese obilje sreće, mira i blagostanja. Neka vam ova svijetla i radosna praznična atmosfera donese osjećaj zajedništva s porodicom i prijateljima.

U ime redakcije Klix.ba, želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs!