Svijet
0

Dan žena: Svijet osudio nasilje i diskriminaciju

FENA
Pozivima na suzbijanje nasilja i diskriminacije prema ženama, oslobađanjem većeg broja žena iz zatvora uz njihov dan, protestima, ili čak simboličnim imenovanjima žena na visoke funkcije samo na jedan dan, svijet je u srijedu obilježio Međunarodni dan žena.

Od Pakistana do Iraka, organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđivale su neljudsku praksu kojima su izložene žene, a Evropa, u kojoj je položaj žena nešto bolji, uglavnom s upozoravalo na neravnopravan položaj žena na tržištu rada ali i na izloženost nasilju u porodici, prenosi agencija France presse.

U Pakistanu je Mukhtar Mai, hrabra žrtva kolektivnog silovanja iz osvete koja je postala simbol borbe za ženska prava, predvodila prosvjed 3000 osoba, među njima nekih 500 muškaraca u vrlo konzervativnome gradu Multan.

U Afganistanu je predsjednik Hamid Karzai oslobodio četvrtinu od 110 afganistanskih zatvorenica. Ta je zemlja, kako prenosi na internetu The International News, jedna od onih u kojima žene najteže žive s obzirom na životni vijek, smrtnost pri rađanju, pothranjenost, prisilne brakove, na izloženost nasilju u obitelji i u javnosti.

Indijski pokreti za zaštitu žena ocijenili su da se tisuće slučajeva silovanja ne prijavljuje iz straha od društvene osude a prema službenim podacima u 2002. bilo je više od 16.000 silovanja.

U svakodnevnom nasilju kojemu je izložen Irak, nezapaženo prolazi podatak da je najmanje 2000 žena bilo oteto u tri godine od pada režima Sadama Huseina, te prodano u Iraku ili u inozemstvo, objavila je udruga "Sloboda za ženu".

U Indoneziji je objavljena brošura o zabrinjavajućem porastu nasilja nad ženama za 45 posto u 2005., otkriva dnevnik Jakarta Post.

Kina je ženama dopustila da u srijedu odrade samo polovicu radnog vremena, ali unatoč ženskim kvotama u politici žene su još daleko od sudjelovanja u vlasti.

U Alžiru je predsjednik Abdelaziz Bouteflika pomilovao 152 žene iz zatvora a u Jordanu su novinska agencija Petra i dva dnevnika imenovali žene glavnim urednicama, no samo na jedan dan.

U Europi je kancelarka Angela Merkel pozvala žene neka ne posustanu u njihovoj borbi protiv diskriminacije, a anketa provedena u Španjolskoj pokazala je da 85 ispitanika drži žene diskriminarinama na tržištu rada.

Španjolski Amnesty International objavio je u srijedu izvješće prema kojem više od 36 zemalja i zakonima diskriminira žene, prenosi čileanski list La Nacion. Prema zakonu u Kamerunu suprug odlučuje hoće li žena raditi, a Gvatemala odbacuje prijavu za silovanje ako se silovatelj oženi žrtvom. Nigerija štiti zakonom obiteljsko nasilje a u Čileu suprug raspolaže bračnim materijalnim dobrima.

Na sam Dan žena organiziran je i prosvjed protiv izmjene zakona u korist žena pa je u Japanu 10.000 osoba prosvjedovalo protiv reforme koja bi ženi dopustila nasljeđivanje japanskog prijestolja.