Svijet
0

Dalje se radi na oslobađanju južnokorejskih talaca

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Ministri vanjskih poslova 16 azijskih zemalja pozvali su danas na bezuvjetno oslobađanje južnokorejskih talaca koje su prije dvije nedjelje u Afganistanu zarobili talibani i izjavili saučešće porodicama dvojici ubijenih.

"Ministri vanjskih poslova su izjavili saučešće porodicama ubijenih talaca, kao i narodu i vladi Južne Koreje", navodi se u saopćenju Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

"Ministri su apelovali na neodloženo i bezuvjetno oslobađanje preostalih zatočenika kako bi se mogli sastati sa svojim voljenim", ističe se u saopćenju.

Južna Koreja je u međuvremenu uputila apel međunarodnoj zajednici da da prioritet rješavanju pitanja života talaca iz bojazni da bi neprihvatanje zahtjeva pobunjenika moglo dovesti do novih ubistava.

Apel je uslijedio nakon što su afganistanske vlasti našle tijelo 29. godišnjeg muškarca Šima Sunga-mina, bivšeg stručnjaka za informacionu tehnologiju koji se priključio humanitarnoj misiji u Afganistanu.

Šim Sung-min je ubijen jučer nakon što talibanski ekstremisti nisu ispunili zahtjev za oslobađanje talibanskih zatvorenika. U zatočeništvu se nalazi još 21 Južnokorejac koji će biti pogubljeni ukoliko se ne ispune zahtjevi talibanskih pobunjenika.

Taoci iz Južne Koreje, njih 23 od kojih su 18 žene, oteti su prije dvije nedjelje iz autobusa dok su putovali kroz provinciju Gazni na autoputu Kabul-Kandahar.