Urbana mobilnost
19

Da li ste čuli za "bicibus": Koncept prijevoza koji je zaživio i među bečkim učenicima

B. R.
"Bicibus" pod pratnjom bečke policije (Foto: Andrea Leindl)
"Bicibus" pod pratnjom bečke policije (Foto: Andrea Leindl)
"Biciklistički autobus" ili "bicibus" predstavlja novi način putovanja učenika od kuće do škole u Beču. Koncept podrazumijeva da se odrasli zajedno s djecom u koloni svakodnevno voze biciklom do škole po tačno određenim rutama.

Prvi "bicibus" u Beču uveden je u septembru prošle godine kao hitna mjera zbog renoviranja škole do 2025. godine u okrugu Hernals, zbog čega se nastava za 300 učenika održava u drugom okrugu. Od tada je ovaj način transporta zaživio u još dva okruga od ukupno 23, dok će u četvrtom okrugu biti uveden od aprila, ali za početak, zbog sigurnosti u saobraćaju, uz pratnju policije. Potreba za ovakvom vrstom prevoza nastala je i zbog pretrpanih tramvaja.

"Moj sin je ušao, izašao, nije dobio mjesto, ostavio je malu sestru samu unutar (tramvaja)", rekao je Michael Doberer, jedan od inicijatora projekta.

"Bicibus" kao alternativa drugim oblicima transporta (Foto: Andrea Leindl)

Roditelji su se tada potrudili pronaći alternativno rješenje, otkrivajući "bicibus", koncept koji je izvorno nastao u Barceloni. U "bicibusu" postoji fiksna ruta, red vožnje i stanice sa kojih polaze djeca i roditelji. U Hernalsu se svakog školskog dana vozi u koloni, uvijek u pratnji roditelja i uz muziku koja svira iz zvučnika montiranih na biciklima.

"Uvijek postoji sistem parova", dodaje Doberer.

Za svaku vožnju, djeca koja voze bicikl dobiju naljepnicu i propusnicu za bicikle. U Hernalsu se sistem već proširio na više od 60 djece i roditelja. Roditelji su uspostavili saradnju s lokalnim biciklističkim radnjama koje pružaju usluge i popravke dječjih bicikala. Cilj je put do škole učiniti što jednostavnijim i bržim, s minimalnim preprekama.

"Bicibus" postoji i u drugim evropskim gradovima (Foto: Andrea Leindl)

Ovaj projekat, koji predvode građani, omogućen je izmjenama bečkog Zakona o saobraćaju na jesen 2022. godine i uvođenjem Zakona o "bicibusu", prema kojem odrasli mogu da voze bicikl uz djecu na skoro svim putevima.

"Bicibus" zakonski regulisan u Beču (Foto: Andrea Leindl)

Roditelji ističu da ovaj sistem pomaže djeci da se ranije upoznaju s biciklom, doprinosi njihovom obrazovanju o saobraćaju i poboljšanju njihovog zdravlja, a smatraju i da je vožnja u grupi sigurnija od samostalne vožnje i ima socijalnu dimenziju. Nakon Barcelone 2021., ovaj projekat je inspirisao slične koncepte u škotskom Glasgowu i Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama.