Zelena tranzicija
53

Beč ima jedinstven model solarnih postrojenja koji može biti uzor drugim gradovima

B. R.
Suvlasništvom nad bečkim solarnim postrojenjem ostvaruju se znatne koristi (Foto: Wien Energie Max K
Suvlasništvom nad bečkim solarnim postrojenjem ostvaruju se znatne koristi (Foto: Wien Energie Max K
U autobusnoj garaži bečkog javnog preduzeća Wiener Linien otvoreno je solarno postrojenje čiji suvlasnik mogu biti građani. Suvlasništvom imaju pravo na dio električne energije ili na prihode ostvarene proizvodnjom energije u tom postrojenju.

Kako su saopćile bečke vlasti, riječ je o 30. solarnom postrojenju za građane kojima se spomenutim solarnim postrojenjem nudi do pet "sunčanih paketa" kojima postaju vlasnici dijela tog postrojenja. Nakon kupovine, kupci dobijaju početni iznos investicije u obliku vaučera i varijabilnu naknadu. Ova naknada raste s brojem sunčanih sati tokom godine.

Dobijeni vaučeri mogu se iskoristiti kako za račune za struju, tako i za ponudu dijeljenja bicikala (bike sharing) WienMobil Rad koju pružaju Wiener Linien. Ovom uslugom je omogućeno unajmljivanja bicikala putem aplikacije i korištenje za vožnju u gradu, što je ekološki prihvatljiv i praktičan način prijevoza.

"S 30. solarnim postrojenjem za građane, preduzeća Wien Energie i Wiener Linien još jednom pokazuju koliko je uspješna njihova saradnja u borbi za zaštitu klime. Ovim projektom ne nudi se samo jedinstvena prilika za učestvovanje u zelenoj energiji, već se i nagrađuje atraktivnim prednostima", izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade za ekonomiju, finansije i gradske službe.

Solarno postrojenje autobusne garaže preduzeća Wiener Linien (Wien Energie Max Kropitz)
Solarno postrojenje autobusne garaže preduzeća Wiener Linien (Wien Energie Max Kropitz)

Kako su saopćile bečke vlasti, solarno postrojenje za građane je model uspjeha koji je jedinstven u Austriji. Od pokretanja prvog solarnog postrojenja prije 12 godina, uspjeh ovog modela je konstantan.

Svi dosadašnji udjeli prodani su u vrlo kratkom roku, što pokazuje da ovaj koncept nailazi na široku podršku građana. Wiener Linien zajedno s Wien Energie od 2019. radi na stvaranju ekološki prihvatljive infrastrukture javnog prijevoza, saopćili su bečke vlasti.